„Klubrádió
Reggeli gyors

Vietnami aranykereskedőé az NHB Bank

17/10/2019 11:37

| Szerző: Klubrádió

Nincs azon semmi csodálkozni való, hogy -áttételesen bár, de- ehhez az üzlethez is van köze Matolcsy György köreinek.

2019. október 17. Reggeli gyors - részlet 19.10.17. Brückner Gergely
07:14
00:00

Becsődölt a korábban több néven is futó Növekedési Hitel Bank, végelszámolás alatt áll, ezért értékesíthető. A tranzakció már meg is történt, Szemerey Tamás Béla, aki Matolcsy György jegybankelnök unokatestvére, egy Solar Gold nevű aranykereskedő cégnek adta el. A név offshore botrányok kapcsán vált ismertté. A vevőt egy magyar nevű németországi és egy francia-vietnami üzletember képviseli. Az NHB eleve egy kis bank volt, a működési engedélyét visszavonták, csak találgatni lehet, hogy mire jó a vevőnek. Nyilván pénz és némi baráti segítség lehet mögötte. (Úgy látszik már az az elv sem számít, hogy a bankszektor 50 százaléka legyen magyar kézben.)

Az Index.hu újságírója, Brückner Gergely kicsit kutakodott a pénzintézet múltjában. Kiderült, hogy meglehetősen sok állami pénzt tartottak benne, a NER kegyeltjei képezték az ügyfélkört, vagyis haverokat hitelezett a bank, NER-en kívüli üzletfelei alig voltak. Érdekes módon elég sok ügyfél került viszont a bankhoz a brókerbotrányok után, például a Buda-Cash károsultjai közül. Őket valószínűleg újabb kár nem éri az NHB végelszámolásával, annyi fedezet valószínűleg van a kasszában.

Rosszul a bank betétesei járnak, jelesül különféle állami pénzalapok, mint például a Széchenyi Tőkebefektetési Alap. Magyarán megint adófizetői pénz tűnik el. Egyébként is gyanítható, hogy az NHB arra volt jó egész működése során, hogy állami pénzeket juttassanak egy haveri körnek. Az ügy érdekessége, hogy ez a kör sokáig nem vette ki a pénzét, csak az utolsó pillanatban, amikor már égett a ház, néhányuk le is késték a mentési műveletet.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Reggeli gyors
2019. 10.17. 06:00
Műsorvezető: Szénási Sándor