„Klubrádió
Hetes Stúdió

Versenyfutás az idővel - Hetes Stúdió

4/04/2020 13:53

| Szerző: Klubrádió

Mikor lesz végre gyógyszer a koronavírus ellen? Talán már nyáron? Milyen vezetőkre lenne szükség válsághelyzetben egy vállalat, vagy akár egy ország élén? Hogyan viseljük az otthon maradást? Ezekről is szó volt a műsorban.

2020. április 04. Hetes Stúdió (2020. április 04., szombat 15:00)
102:49
00:00
Műsorvezetők: Lampé Ágnes, Dési János, Szénási Sándor, Neuman Gábor Szerkesztők: Bálint Judit, Bálint Judit, Herskovits Eszter

Témáink a Hetes stúdió műsorából:

Megkezdődött a versenyfutás az idővel, a világ minden pontján folynak a kutatások, hogy minél előbb megállítható legyen a koronavírus-járvány vakcinával, vagy gyógyszerrel. Számos kutatóközpont ígéri, hogy akár már nyárra megkezdődhet az oltóanyagok tömeges gyártása. Mi a reális forgatókönyv? Mennyire indokoltak a jelenlegi korlátozó intézkedések? Duda Ernő genetikus- biológus professzort kérdeztük.

Válságos időkben különösen megnő a vállalatok, szervezetek, de az országok vezetőinek is a szerepe. Sorsdöntő lehet, hogy az egyes vezetők milyen személyiségjegyekkel rendelkeznek, hiszen ez meghatározza azt, hogy hogyan viselkednek válsághelyzetben. Személyes helytállásuk és példamutatásuk, vagy annak a hiánya különösen felértékelődik egy válságos helyzetben. Hardy Mihály Döbrentey Zsolt klinikai- és vezetési pszichológust, a Budapesti Műszaki Egyetem tanárát kérdezte.

Könyvtárnyi szakirodalom születhet hamarosan arról,hogy milyen pszichés problémákat okozott a betegségtől való szorongás és a bezártság a világ társadalmaiban – főként annak érdekérvényesítésre képes rétegeiben. A perifériákon élők békeidőben sincsenek az érdeklődés középpontjában; most sem esik sok szó azokról például azokról a felnőttekről és gyerekekről, akiket saját családja veszélyeztet, vagy azokról, akik számára lehetetlen az otthon maradás. A járvány melléktermékeiként jelentkező szociális veszélyekről Józsa Márta készített összeállítást.

Nem kérdés, hogy ez már katonai diktatúra – fogalmazott a Klubrádiónak Kim Lane Scheppele, amerikai alkotmányjogász, aki magyarországi szakértőket is megszégyenítő tudással beszél a magyar alkotmányról, és arról, mely paragrafusok védenék meg mégis Orbán teljhatalmától az ellenzéket és az országot. Vázolja azt is, hogyan érhet véget az Orbán-korszak. Csernyánszky Judit interjúja.

Délután négy órától Dr. Lénárd Rita, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke várta a hallgatók hívásait.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Hetes Stúdió
2020. április 04., szombat 15.00
műsorvezető: Szénási Sándor
szerkesztő: Herskovits Eszter