„Klubrádió
Zöldklub

Vegyen egy kis erdőfürdőt!

21/02/2022 14:30

| Szerző: Matolcsi Zita/Klubrádió

Még nem hallott róla, hogy mi is az az erdőfürdő? Sztankó Kata szakértő elmesélte.

 

 

2022. február 11. Zöldklub-részlet / Interjú, Sztankó Kata - 2022.02.11.
21:27
00:00

Az erdőfürdő elnevezés japán eredetű, egy egészséget támogató gyakorlatot jelöl, olyan érzékszervekre hagyatkozó tudatos technikát, amely „természetkapcsolatra” épül. Rendszeres gyakorlói pozitív testi és lelki változásokról, stressz-szint csökkenésről számolnak be.

Röviden „annyi” történik, hogy valaki egyénileg, vagy csoportosan kimegy a természetbe, leül, áll, vagy akár fákat ölel át, mialatt elkezd figyelni a környező hangokra, látványra, illatokra, érzetekre, például a fák levelének susogására, a madarak csiripelésére, a virágok illatára, a napsütésre, a szellő simogatására.

erdő
 
Forrás: Pixabay
 

Sztankó Kata erdőfürdő-vezető elmondta, a lényeg a természetben eltöltött két-három órányi felfrissülés, megmerítkezés, kapcsolatteremtés a természeti adottságokkal és önmagunkkal. Ilyenkor nagyon fontos szerepet kap az úgynevezett „itt és most”-ban való jelenlét. Tehát nem a múlttal vagy a jövővel, hanem a jelennel való foglalkozás, azonosulás.

Az erdőfürdő a résztvevőnek ellazító, relaxáló, feltöltődő élményt okoz.

„Az erdőfürdőben való részvétel három nagy szakaszra bontható, az elsőben, a lelassulás szakaszában sok figyelmet szentelünk annak, hogy megérkezzünk, elszakadjunk a mindennapi dolgoktól, gondoktól. Míg a kapcsolódás szakaszában elkezdünk figyelni a bennünket körülvevő természetre, érzékszerveinken keresztül nézzük, halljuk, érezzük, tapintjuk a környező világot. A harmadik a terápia szakasza: amikor az élményeket elraktározzuk, és megpróbáljuk használni a hétköznapokban.”

Az erdőfürdő azért hatásos relaxációs eszköz, mert a többség számára a természetben levés egyenlő a megpihenéssel, megnyugvással. Az erdőfürdő-vezető szerint lényeges kiemelni, hogy az nem parancsokra, csupán ajánlásokra épül, ott semmi nem kötelező, így az egyéntől függ, benne éppen milyen külső és belső folyamatokat indít el.

A terapeuta hozzátette: az erdőfürdő nem egyenlő a természetjárással, hiszen annak teljesen más célja van, olyankor inkább átsétálunk rajta, nem pedig beleérkezünk. Míg egy erdőfürdő alkalmával bizonyos elvonulásban veszünk részt. Ha valakinek megvan a belső békéje hozzá, a módszer természetesen egyénileg is működőképes, de sokaknak ehhez szükséges a keret, inspiráció, támogatás.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Zöldklub/Interjú Sztankó Katával
2022. február 11., péntek 15:00
Műsorvezető: Lay Viktória