„Klubrádió
Megbeszéljük...

Vásárhelyi Mária: nem lehet felháborítani az embereket

22/08/2019 17:10

| Szerző: Bolgár György/Klubrádió

A média 80 százaléka teljes kormánybefolyás alatt működik, egyszerű üzeneteket közvetít agresszíven.

2019. augusztus 22. Megbeszéljük - részlet 19.08.22. Vásárhelyi Mária
11:17
00:00

Akiknek vannak erkölcsi normáik, azok a politikában rendszeresen alulmaradnak a gátlástalanokkal szemben, ezért sem lehet igazán felháborítani a társadalom nagy részét – mondta Vásárhelyi Mária szociológus. Ő maga egyébként gyakorta felháborodik, amelyhez hasonlót a kormány propagandistái nem tesznek.

Bizonyos erkölcsi gátlásnak, normának kellene lennie a társadalomban, erre az ellenzéki politika is felhívhatná a figyelmet. Azonban a politikai üzenetek eljuttatásának alapvető feltétele, hogy megfelelő eszközök legyenek hozzá. A demokraták tragédiája, hogy a médiához való hozzáférés tekintetében rendkívüli hátrányban vannak. A magyar média 80 százaléka erős kormánybefolyás alatt működik. Vidéken például nem lehet ellenzéki rádiót hallgatni. A kormánymédia befolyását erősíti, hogy egyszerű üzeneteket ismételget meglehetősen agresszíven.

A fő mondandó az, hogy csak a győzelem számít, az ellenség -és nem politikai ellenfél- legyőzése. Fontos elem még a félelemkeltés, morális pánik keltése a menekültekkel, idegenekkel kapcsolatban. Az ezzel ellentétes állítások nem jutnak el a közvéleményhez. Vásárhelyi Mária szerint egyébként bámelyikünkből lehet idegen bármelyik pillanatban, ha a kormány érdeke úgy kívánja.

Azon kellene tehát elgondolkodni, hogy milyen alternatív csatornák vannak, amelyeken keresztül szólni lehet az emberekhez. Például a személyes információátadás, ehhez azonban nincs elég embere az ellenzéknek. Szóba jöhet a közösségi média, ám ott nagyon erős a véleménybuborék, vagyis az ember olyanokkal beszélget, cseveg, akiknek a véleményük hasonló az övéhez. Értelmes politikai vita tehát nem nagyon van a közösségi oldalakon, már csak azért sem, ott vannak a trollok, akik azonnal elkezdenek mocskolódni.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Soós Lajos.

Megbeszéljük
2019.08.22. 16:00
Műsorvezető: Bolgár György