„Klubrádió
Esti gyors

Varju: Kövér elárult, én pedig nem nem leszek félőlény

6/01/2020 22:26

| Szerző: Klubrádió

Hiába próbálja félőlényekké tenni a kormánypárt az ellenzéki együttműködés résztvevőit, a 2022-választáson a fideszes jelöltek ellen így is egy-egy ellenzéki jelölt indul majd – mondta Varju László, DK-s képviselő. A politikus hétfői ügyészségi kihallgatását kommentálta a Klubrádiónak. A vádhatóság kétféle bűncselekménnyel is gyanúsítja, Varju szerint, akinek tavaly ősszel függesztette fel mentelmi jogát a parlament, politikai bosszúról van szó.

2020. január 06. Esti gyors-részlet/Interjú, Varju László (20.01.06.)
07:48
00:00
Kihallgatta a Központi Nyomozó Főügyészség Varju Lászlót, a Demokratikus Koalíció (DK) országgyűlési képviselőjét, a párt alelnökét. A politikus ellen választás rendje elleni bűntett, valamint garázdaság vétsége és súlyos testi sértés bűntette miatt folytatnak nyomozást.

Az ügyészség szerint Varju László 2018 februárjában, az országgyűlési választás előtt, ellenzéki képviselőjelöltként anyagi juttatást ígért a szintén Újpesten induló Horváth Imre független jelöltnek, azért, hogy az visszalépjen.

A másik gyanúsítás lényege az, hogy 2018 decemberében, amikor több országgyűlési képviselővel együtt bement az MTVA székházába, hogy az ellenzék öt pontból álló követelését beolvastassa, nekirontott a biztonsági szolgálat sorfalának és dulakodás közben megszorította az egyik biztonsági őr vádliját. A gyanú szerint Varju később a székház első emeletéről többszöri felszólításra sem távozott, ezért testi kényszert alkalmaztak vele szemben, amelynek ellenszegült. A földre feküdt, elkapta egy biztonsági őr lábát, majd azt kihúzta, melynek következtében a férfi a földre esett. A sértett az esés következtében nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett – állítja az ügyészség.

A dulakodásról nyilvánosságra került videón ez látható:

Az ügyészség közleménye szerint Varju László a gyanúsítotti kihallgatása során vallomást tett, érdemi védekezést terjesztett elő és védőjével együtt panasszal élt a gyanúsítás ellen.

Soha senkinek

A választási ügyben Varju szerint többek közt azzal indokolták a gyanúsítását hogy ő a két évvel ezelőtti találkozón arról beszélt Horváth Imrének a baloldalnak csak abban az esetben lehet nyerési esélye a választókerületben a Fidesz ellen, ha ők is csak egy jelöltet állítanak. A kihallgatásán azt is felrótták neki, hogy Horváthot, aki korábban az MSZP parlamenti képviselője volt, beszélgetésük végéig a visszalépés felé terelte.

Varju szerint ennyi valóban történt, hiszen miután a Fidesz a törvény módosításával egyfordulóssá tette a választást, politikai szükségszerűséggé vált, hogy az ellenzéki jelöltek szóba álljanak egymással. Hasonló megbeszélésen, a DK egyik vezetőjeként, több más helyen is részt vett az országban, de soha senkinek semmilyen körülmények között nem ajánlott pénzt, illetve anyagi juttatást választási visszalépésért – hangsúlyozta.

Félőlények

A politikus szerint a mostani eljárásokkal a Fidesz bosszút akar állni azért, hogy 2018 áprilisában ellenzéki, DK-s jelöltjeként végül megnyerte az újpesti országgyűlési képviselőválasztást. A kormánypárt egyúttal akadályozná a további ellenzéki együttműködést is, „félőlényekké” akarja tenni az abban résztvevőket.

Varju szerint azonban a Fidesz ne számoljon azzal, hogy bármilyen módon elrettentheti az ellenzékieket attól, hogy az egy az egy ellen választási stratégia megvalósítása érdekében beszéljenek egymással. A 2022-es országgyűlési képviselőválasztáson a fideszes jelöltek ellen egy-egy ellenzéki áll majd ki, még akkor is, ha a fenti módszerekkel kriminalizálják a választási felkészülést – tette hozzá.

Az Országgyűlés plenáris ülése
 
Varju Lászlóaz Országgyűlés plenáris ülésén 2019. március 19-én. MTI/Soós Lajos
 


Kövér László áruló

Varju, aki panasszal élt a gyanúsítás ellen, ismét elmondta, szerinte hivatalos személyként jogosan tartózkodott az MTVA épületében, ahogy azt első fokon már a bíróság is kimondta néhány hónapja. A politikus, álláspontját ismertetve, hangsúlyozta, országgyűlési képviselőként volt a Kunigundai úti székházban, ahol a költségvetési bizottság elnökeként próbált tájékozódni, illetve ellenőrizni a 100 milliárdból gazdálkodó közintézményben zajló munkát. Ezt próbálták szerinte az MTVA-nál fegyveres őrökkel megakadályozni.

Varju mentelmi jogának parlamenti felfüggesztésére utalva hozzátette, a kormánypárti többség és Kövér László az Országgyűlés fideszes elnökének „árulása” kellett ahhoz, hogy ebbe a helyzetbe kerüljön, amikor ügyészségi gyanúsítás ellen kell panaszt tennie. Tette ezt a parlament ahelyett, hogy megvédené azokat a tagjait, akik a jogállásukat kihasználva mindet megtesznek, például az MTVA ellenőrzéséért.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Esti gyors/Interjú Varju Lászlóval
2020. január 06., hétfő 18.45
riporter: Dési János