„Klubrádió

Valószínűleg ön is fajista

1/11/2019 17:11

| Szerző: Galavits Patrik/Klubrádió

Mi a közös a rasszizmusban, a szexizmusban és abban, hogy egyetértünk a nagyüzemi állattartással? Többek között ez is szóba került az Y csütörtöki adásában.

2019. október 31. Y - Bővített változat (2019. október 31., csütörtök 15:00)
74:15
00:00

November elseje habár elsősorban a mindenszentek ünnepéről híres, ez egyben a nemzetközi vegán világnap is. Az emberek állatokkal szembeni morális fölényének megkérdőjelezése a veganizmus egyik alapja, ezért volt a műsor két vendége Pongrácz B. Máté és Zsótér Indi Dániel, a Roboraptor két szerzője. Ők nemrégiben a Párhuzamos univerzumok című tanulmánykötetben írtak a fajizmusról, összekötve a legújabb, 2011 és 2017 között trilógiában megjelent Majmok bolygója-filmekkel.

Pongrácz B. Máté elmondta: a fajizmus (speciesism) kifejezést Richard Ryder szociológus alkotta meg 1970-ben. A tudós definíciója szerint akkor nevezhető valaki fajistának, ha úgy gondolja, az emberek maguktól értetődően felsőbbrendűek az állatoknál. Ezért pedig többletjogok is megilletik: még ma is kevesen kérdőjelezik meg, hogy helyes-e állatokat leölni azért, hogy aztán a húsuk a tányérunkban végezze.

Mindemellett a fogalom megalkotója a fajizmus irracionalitására hívta fel a figyelmet. Zsótér Indi Dániel ezt úgy magyarázta, hogy teljesen önkényesen, emberi értékek szerint állítva fogalmazzuk meg, hogy melyik állat mennyit ér az állatvilágban. Sőt, ahogy a rasszisták vagy a szexisták olyan tulajdonsága miatt mondanak ítéletet valakiről, amelyről nem tehet, ugyanígy tesz a fajizmus is. Elvégre hogy tehetne arról egy csirke, hogy csirkének született?

Az adásban egyebek mellett szóba került, hogy megszabadulhat-e hosszú távon az emberiség a fajizmustól és az ezen is alapuló húsevéstől, kívánatos-e ez egyáltalán, illetve Galavits Patrik arról is kérdezte a két szerzőt, hogy miként tárgyalják a fajizmus kérdését a Majmok bolygója-filmek.

Csütörtökön a felvétel rövidebb verziója került adásba, a fenti lejátszás gombra kattintva a bővítettet hallgathatják. Ezt találják meg Spotifyon is. (Címlapi kép: Wikipedia)

Y - Galavits Patrik generációs műsora
2019. október 31., csütörtök 15.00