„Klubrádió
Esti gyors

Választás után: nekimegy a Fidesz a maradék szabad sajtónak?

16/10/2019 13:22

| Szerző: Klubrádió

Nem lehet büntetni a fél országot azért, mert a lakóhelyén ellenzéki politikus győzött vasárnap, de a Fidesz logikájából az következik, hogy bekeményít és részint hagyja tönkremenni a fővárosi nagy cégeket, részint nekimegy a maradék szabad sajtónak – véli az elemző.

2019. október 15. Esti gyors / részlet, Juhász Attila (19.07.05.)
08:39
00:00

Juhász Attilát, a Political Capital vezető elemzőjét kérdeztük arról, mit tesz a Fidesz azokkal a városokkal, ahol vasárnap ellenzéki vezetőket választottak. "Kivéreztetik" őket? Úgy is, hogy 3,5 millió ember él ellenzéki vezetésű településen (nem ennyien szavaztak az ellenzékre, ebben benne vannak természetesen a kormánypárti szavazók és az otthon maradók is)?

Juhász Attila úgy véli: nem lehet büntetni a fél országot, és mivel jelentős áttörés történt Budapesten és a nagyvárosokban, a megyei jogú városok közül több olyanban, amely ebben a körben is a nagyok közé számít, mint Szeged, Miskolc, Pécs, Szombathely, nem lehet megtenni, hogy "frontális támadással bosszút állnak" ezen a körön, mert az nyilvánvalóan szembefordítja a választókkal a Fideszt.

De a Fidesz politikájának logikájából az következik, hogy nagyon kemény döntéseket hoz meg, például a választók számára nem annyira egyértelmű módon kivérezteti a BKV-t vagy hasonló fővárosi céget. Az tudható, hogy már a Tarlós-korszakban elkezdődött az eladósodás Budapesten, és Juhász Attila nem hiszi, hogy ez változna. Sok mindennel tudja nehéz helyzetbe hozni ezeket a városokat a kormány.

Szerinte emellett olyan politikai lépések jönnek, amelyek még keményebben betonozzák be ezt a rendszert. A Fidesznek jellemző az a következtetése ilyen helyzetekben, hogy még mindig nem elég a saját médiájuk, túl nagy a sajtószabadság, ők ezért hátrányban vannak. Juhász Attila nem lenne nyugodt a maradék független sajtóorgánumok helyében, mert várható, hogy nekik megy a kormánypárt újra.

A beszélgetésben esett szó a Borkai-ügy hatásairól és G. Fodor Gábor helyzetértékeléséről is, hallgassák meg a fenti lejátszóra kattintva! (Címlapi kép: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Esti gyors
2019. október 15., kedd 18:25
Műsorvezető: Kárpáti Iván