„Klubrádió
Reggeli gyors

Vadászgató nácikkal számolnak a hétvégére Budapesten

5/02/2020 14:11

| Szerző: Klubrádió

Jó lenne, ha több ezer ember menne ki a Városmajorba tüntetni a neonácik ellen, de erre kevés esély látszik – mondta a szombati Kitörés-nap elleni tüntetés egyik szervezője, aki biztonsági okokra hivatkozva nem árulta el a nevét. Arról is beszélt, talán kevesen vannak a neonácik, akik a hétvégén Budapestre hirdettek utcai demonstrációt, de erőszakosak, veszélyesek, és várhatóan vadászgatni fognak az ellenük tiltakozó emberekre. Egyébként nehéz és fárasztó volt kideríteni, hol is kell a nácik ellen tüntetni.

2020. február 05. Reggeli gyors-részlet/Interjú, Autonómia csoport (20.02.05.)
08:17
00:00

Utcai tiltakozást szervez az antifasiszta Autonómia csoport a szombati budapesti, úgynevezett becsület napi neonáci rendezvény ellen. A városmajori felsorakozásuk után a neonácik emléktúrát is indítanak, majd este koncertekkel folytatódik a második világháborús német-magyar kitörés 75. évfordulójára emlékező rendezvényük. Az Autonómia csoport ez ellen akar tiltakozni a velük szembe szervezett demonstrációján, de mint az egyik szervezőjük mondta, nagyon fárasztó és nehéz volt kideríteni, hogy a nácik várhatóan pár száz fős rendezvénye tulajdonképpen hol lesz. A rejtélyesség oka szerinte az, hogy a rendőség nem akarta, hogy bárki más is a becsület napi rendezvény közelében legyen, elkerülendő bármiféle botrányt.

A becsület napi rendezvény a nácik huszonkét éve rendszeresen megszervezett megemlékezése, ahol a Vörös Hadsereg ellen harcoló német és magyar alakulatok, köztük SS és nyilas egységek tagjairól hősökként emlékeznek meg, miközben a városmajori ellendemonstráció szervezője szerint„klasszikus népirtós, uszító” beszédek hangzanak el. Az ellentüntetés szervezője megjegyezte, a szónoklatos, emléktúrás rendezvény alapján úgy tűnik,„lehet náculni ebben az országban, mert senkit nem zavar”.

Az 1945-ös kitörésre emlékeztek szélsőjobboldali szervezet
 
 Résztvevők a Becsület napja elnevezésű rendezvényen 2016. február 13-án az I. kerületi Kapisztrán téren.
Fotó: Kovács Tamás / MTI
 

Az eseményre rendre külföldi neonáci szervezeteket is meghívnak, így olyanokat is, amelyek menekült- és romatáborokat gyújtottak fel, valamint várható a magyar Betyársereg és Légió Hungária megjelenése is – utóbbi többek közt arról hírhedt, hogy megtámadta a józsefvárosi Auróra közösségi helyet. Az, hogy a Combat 18 nemzetközi náci csoport képviselteti-e magát Budapesten, még kérdés, miután Németországban eljárás indult ellenük Walter Lübcke kereszténydemokrata politikus tavalyi meggyilkolása miatt. Lehet tehát, hogy a neonácik számszerűen nincsenek sokan, de veszélyesek – mondta a Autonómia csoport tagja, aki biztonsági okokra hivatkozva nem árulta el a nevét.

A szervező szerint az lenne az ideális, ha a becsület napjának nevezett neonáci esemény ellen kimenne legalább ötezer ember tüntetni, és karneválszerű rendezvényen nyilvánítaná ki, hogy nem kér a nácikból. Németországban egy ilyen, alternatív szervezetek által meghirdetett ellentüntetés tömegeket vonz, egy berlini náciellenes demonstráción a tiltakozók megtöltik az utcákat. Míg azonban Németországban erős és beágyazott az alternatív kulturális szcéna, és ilyen esetekben annak szereplői összefognak, nálunk a szubkulturális tér döntően apolitikus és gyenge, ezért nem is tudna nagy tömegeket mozgósítani – tette hozzá.

Ennek ellenére is viszonylag sok embert várnak, miután eddig kétezer érdeklődő jelzett vissza a becsület napja ellen szervezett antifasiszta akció Facebook-oldalán. Aztán, hogy ebből végül hányan jönnek el, majd kiderül. Mi azzal főzünk, ami van – fogalmazott. Az anonim szervező hozzátette, már a délután egyre meghirdetett ellentüntetés előtte lehet „szivárogni” a helyszínre, de nagyon óvatosan, lehetőleg csapatosan – tanácsolta –, mert a nácik várhatóan vadászgatni fognak az ellenük tiltakozó emberekre.

Antifasiszta demonstráció Budapesten
 
 A Becsület napja címmel meghirdetett demonstráció ellen tiltakozó antifasiszta tüntetés résztvevői a budavári Úri utcában 2014. február 8-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
 

A szélsőjobboldali csoportok február 8-ára két helyszínre is megpróbáltak rendezvényt szervezni, majd kérvényük után a rendőrség mindkettőt betiltotta. A Mérce szerint először még tavaly decemberben próbáltak bejelenteni egy vonulást a Clark Ádám térről a Kapisztrán térre, majd később, miután ezt a rendőrség nem engedélyezte, még egyszer megpróbáltak egy vonulás nélküli eseményt szervezni a Kapisztrán térre. A rendőrség mindkét esetben arra hivatkozva tiltotta be az eseményeket, hogy számítani lehet szélsőséges nézeteket valló csoportok részvételére, a rendezvény pedig alkalmas másokban félelemkeltésre, riadalom okozására. Ezt

követően egy másik szervező, eltérő helyszínre újabb kérelmet adott be, amit a rendőrség szintén a becsület napja-rendezvényként azonosított, és ugyancsak nem engedélyezett. A Fővárosi Törvényszék azonban a felülvizsgálati kérelem után, január 3-án hatályon kívül helyezte a tiltó határozatot.

A döntés értelmezése bizonytalan, mert a törvényszék szerint ez nem jelenti a rendezvény engedélyezését, csak a támadott határozat jogszerűségéről foglaltak állást, aminek lényege, hogy „a rendőrség a rendezvény előzetes megtiltásához szükséges törvényi előírások körét illetően adós

maradt egyes feltételek alátámasztásával”. A rendőrség szerint azonban a bírósági döntés azt jelenti, hogy a végül a Városmajorba szervezett rendezvény megtartható.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyors/Interjú Autonómia csoport tagjával
2020. február 05., szerda 07.45
riporter: Para-Kovács Imre