„Klubrádió
Megbeszéljük...

Vadai Ágnes: Mi indokolta Orbán Gáspár ösztöndíját?

14/01/2021 20:58

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

A honvédelmi és rendészeti bizottság előtt tárgyalná Vadai Ágnes, miért kellett a Honvédelmi Minisztrérium ösztöndíjával a Sandhurst Királyi Katonai Akadémia egyébként meglehetősen drága képzésére küldeni Orbán Gáspárt. Arra is kíváncsi lenne, hogy milyen szempontok alapján választották ki a pályázatokat. Hangsúlyozta, helyteleníti, ha közszereplők, vagy azok közvetelen rokonai európai uniós és magyar költségvetési pénzekre pályáznak. A kezdeményezéshez csatlakozott Harangozó Tamás MSZP-s és Lukács László jobbikos bizottsági tag is.

2021. január 14. Megbeszéljük - részlet 21.01.14. Vadai Ágnes
11:35
00:00

A Honvédelmi Minisztérium ösztöndíjasaként harmadmagával tanulhatott a Sandhurst Királyi Katonai Akadémián Orbán Gáspár. Példátlan helyzet, hogy a miniszterelnök fia belép a hadseregbe, majd két hónappal később közel negyvenmilliós brit elitkatonai képzésre küldik.

Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője, még azelőtt fordult írásbeli kérdéssel a Fidesz és a honvédelmi tárca felé, hogy kiderült volna, a kilenc hónapos képzésen végzett magyar kadétok közt ott volt Orbán Gáspár is. A kormány válaszában a várakozásoknak megfelelően azt felelte, hogy a baloldal megtámadja a hadsereget, valamint azt is hozzátették, hogy Vadai Ágnes honvédelmi államtitkárként egy személyben tönkretette a Magyar Honvédséget.

 
Vadai Ágnes
Fotó: Facebook
 

A honvédelmi tárca válasza szerint sok katonának van lehetősége külföldön tanulni és ez a képzés csak "egy a sok közül". Hozzátették azt is, hogy "ez a lehetőség akár a baloldali képviselők gyerekei előtt is nyitva áll".

Vadai szerint – függetlenül attól, hogy Orbán Gáspárról van szó – nem feltétlenül jó ötlet egy friss katonát, akiről nem tudni, miben áll a különleges műveleti ezrednél szerzett alapképzése, kiküldik egy elit iskolába.

Azt is hozzátette, hogy a 1993-tól 2016-ig rendelkezésre álló adatok alapján mindössze hat magyar katona tanult Sandhurst Királyi Katonai Akadémián, tavaly pedig hárman is részt vettek az egyébként nagyon drága képzésen. Ezért kezdeményezte Vadai mellett a Hovédelmi és Rendészeti bizottság két másik tagja, Harangozó Tamás MSZP-s és Lukács László jobbikos bizottsági tag, hogy vitassák meg egy ülésen, mi indokolja, hogy éppen Orbán Gáspárt kellett kiküldeni erre a képzésre, aki viszonylag kis tapasztalattal bír ezen a pályán. Az is kérdéses Vadai szerint, hogy miért kellett eltitkolni egyáltalán, kiket küldtek ki az akadémiára. Azt sem tartja életszerűnek, hogy a képzésen ösztöndíjjal vehetett részt Orbán Gáspár.

Mellékesen azt is hozzátette, hogy kicsit sok a véletlenszerű egybeesés, hiszen az is csütörtöki hír, hogy Orbán Viktor veje, Tiborcz István erdőtelepítésre kapott pénzt. Ennek kapcsán megemlítette, hogy 2010-ig az volt a szabály, hogy "közszereplők, és közszereplők közvetelen rokonai nem pályázhatnak európai uniós és magyar költségvetési pénzre." Ezt Gyurcsány Ferenc vezette be éppen az ilyen típusú összeférhetetlenség miatt. Kormányváltást követően ez volt az egyik első törvény, amit a Fidesz megváltoztatott.

Vadai hiányolja az erkölcsi dillemmát a pályázat beadója és a pályázat elbírálói részéről. Hangsúlyozta, nem kérdőjelezi meg, hogy Orbán Gáspár kacskaringós pályája dacára elhivatott katona akar lenni.

Végül arra is felhívta a figyelmet, hogy az ilyen ösztöndíjak célja a éppen az egyenlő esélyek biztosítása lenne, hogy érdemeik alapján olyan emberek is részesülhesssenek a  bizonyos képzésben, akik egyébként ezt nem tudnák finanszírozni.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük...
2021.01.14. 16:15
Riporter: Bolgár György