„Klubrádió
Reggeli gyors

Uniós pénzt buktunk Orbán miatt

13/11/2019 07:23

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

Orbán akkor is harcol az EU intézményeivel és más tagállamokkal, ha ez az országnak súlyos pénzbe kerül. Érvelni nem tud, inkább dacosan hagyja veszni a támogatás 10 százalékát.

2019. november 13. Reggeli gyors - részlet 19.11.13. Lapszemle/Kárpáti János
04:35
00:00

Magyarország tudomásul vette, hogy megbüntetik az uniótól kapott pénzalapok rossz kezeléséért. Ez 500 milliárd forintjába, vagyis a magyar gazdaság által egy év alatt előállított érték két százalékába kerülhet Budapestnek, ha egy esztendő alatt fizetik ki – írja a Reuters hírügynökség abban a jelentésében, amelyet többek közt a New York Times internetes oldala is átvett.

A beszámoló szerint a részletek abból a dokumentumból derülnek ki, amelyet az Európai Parlament költségvetés-ellenőrzési bizottságának a hétfői ülésére készítettek, és amelyet az ülés után közzétettek a bizottság honlapján. A dokumentum értelmében Magyarország elfogadta, hogy 10 százalékkal csökkentik azokat az EU-alapokat, amelyeket a bizottság szerint rosszul menedzseltek a 2014 és 2020 közötti költségvetési időszakban.

A kifogásolt támogatási programok negyede negyede magyar volt

A Reuters emlékeztet arra, hogy Orbán Viktor, a jobboldali miniszterelnök ismételten összetűzésbe kerül az EU intézményeivel, valamint más tagállamokkal nem csupán amiatt, amit a jogállam eróziójának tekintenek, hanem az uniós alapok magyar felhasználása miatt is. Orbán visszautasítja azokat az állításokat, hogy kormánya erodálja a demokratikus fékeket és ellensúlyokat, és gúnyosan nyilatkozott arról a javaslatról, hogy kössék a támogatásokat a demokratikus elvek és a jogállam fenntartásához.

2018-ban azonban – folytatódik a Reuters anyaga – a 30 olyan uniós támogatási program közül, amelyet korrigálnia kellett az Európai Bizottságnak azok intézési módja miatt, nyolc magyar program volt. A brüsszeli Bizottság tavaly a Magyarországot találta a leggyengébbnek az ilyen programok lebonyolítása és az ellenőrzési rendszer szempontjából.

A hírügynökség szerint Magyarország projektenként vitathatta volna az Európai Bizottság megállapításait, de ehelyett a pénzügyi korrekció 10 százalékos átalányösszegét választotta. A Reuters szerint a magyar kormány nem kommentálta az értesülést. A hírügynökség megjegyzi: Jávor Benedek volt európai parlamenti képviselő azt írta blogjában, hogy a büntetés azt mutatja, Magyarországon a térséggel összevetve is tragikus a helyzet.

Erdogan a legrosszabbkor megy Washingtonba

Az, hogy Erdogant szoros kapcsolat fűzi Trumphoz, lehet, hogy neki jó, de ártalmas Törökországra nézve – írja a Washington Post, abból az alkalomból, hogy ma az amerikai fővárosba látogat a török államfő. A véleménycikk szerint a mostani a lehető legrosszabb időpont a látogatásra, hiszen az egész világon haragot váltott ki a Szíriába történt török betörés. A washingtoni kongresszusban ráadásul az is felháborodást keltett, hogy Törökország Sz-400-as típusú orosz rakétavédelmi rendszert vásárolt. Robbanásveszélyes továbbá egy New Yorki bírósági ügy, amely azzal kapcsolatos, hogy egy török állami kézben levő pénzintézet, a Halkbank megkerülte az Irán elleni szankciókat.

Trump mindeddig Erdogan mögött állt: zöld fényt adott a szíriai török katonai behatolásnak, megvédte a Halkbankot az amerikai pénzügyi bírságtól, és ellenállt annak a kongresszusból hallható követelésnek, hogy rendeljen el szankciókat Ankara ellen az SZ-400-asok miatt. Erdogan Trumpnak köszönheti, hogy tovább lavírozhat a gazdasági nehézségek közepette, remélve, hogy idővel helyreáll a most csökkenő népszerűsége.

Trump "barátsága" visszaüthet

Trump barátsága azonban vissza is üthet - írja a Washington Post, és felhívja a figyelmet arra: Erdogan azon a napon látogat a Fehér Házba, amikor megkezdődnek a nyilvános meghallgatások a kongresszusban a demokrata pártiak kezdeményezésére, az úgynevezett impeachment eljárás keretében, ami az elnök leváltására irányul. Trump maga is megosztó személyiség, és Törökországot csak sérülékenyebbé teszi, ha a török államfő éppen Trumpra akar támaszkodni az amerikai külpolitikai elit ellenében. A Washington Post szerzője szerint taktikai hiba most Törökországot berángatni a washingtoni vihar kellős közepébe. Úgy látja, Trump túlságosan „kaotikus” ahhoz, hogy ő vezesse vissza Törökországot a nyugati normák és elvárások világába. Mindeközben az amerikai lap úgy látja, hogy a Trump-adminisztráció különösen fontosnak tekintené az orosz rakétavédelmi rendszerről való török lemondás kikényszerítését, amivel viszont Erdogan magára haragítaná Vlagyimir Putyint. 

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs.

Reggeli gyors
2019.11.13. 06:00
Szerző: Kárpáti János