„Klubrádió
Megbeszéljük...

Ungár Péter közös ellenzéki listát szeretne 2022-ben

12/08/2019 18:33

| Szerző: Klubrádió

Egységes ellenzéki erőre van szükség, de ehhez közös ideológiai alapok kellenek azon túl, hogy „miért nem szeretjük Orbán Viktort” – mondta Ungár Péter, az LMP parlamenti képviselője, aki szerint ez a tömb gazdaságpolitikáját tekintve inkább baloldali kell, hogy legyen.

2019. augusztus 12. Megbeszéljük / részlet, Ungár Péter (19.08.12.)
14:54
00:00

Ungár Pétert elsőként arról kérdeztük, hogy az LMP saját polgármesterjelöltet indít Pécsett, noha már van közös ellenzéki jelölt. Közölte: ehhez nem tud új információval szolgálni, mert nem a párt tisztségviselője, ráadásul Vas megyében aktív és ott az ellenzék rendben van, éppen a Fidesz esik szét. Megjegyezte: nem biztos abban, hogy többet tud a párt ügyeiről, mint akár Bolgár György műsorvezető.

A politikus a 168 órának adott interjújában azt mondta: szerinte nem lesznek külön ellenzéki pártlisták 2022-ben. Ezt azzal magyarázta: az ellenzéki szavazók nyilvánvalóvá tették, azt szeretnék, hogy egyértelmű döntés elé állítsák őket minden választási helyzetben, ahol kormányt lehet támogatni vagy ellenezni. Szerinte a miniszterelnök a brit politikai berendezkedés felé vitte el a rendszert, ennek az a következménye, hogy kétpólusú lesz a magyar politika is.

Az egységes ellenzéki erőhöz közös ideológiai alapok kellenek azon túl, hogy „miért nem szeretjük Orbán Viktort”. Szerinte az a részt vevők jelentős részében közös ideológiai alap, hogy gazdaságpolitikáját tekintve baloldali típusú legyen az ellenzék, amely hisz a jóléti államban, a társadalmi szolidaritásban, az újraelosztásban. Az is tény szerinte, hogy az ellenzéki szavazók nagy részében arra is van igény, hogy ne a 2010 előtti világ jöjjön vissza, legyen konszenzus nemzeti kérdésekben (ilyen a határon túli magyarok szavazati joga), és egy ilyen szövetség ne gondolja, hogy minden, ami Európai Uniótól jön, jó. Ezeket a vitákat le kell folytatni, hogy egységes mondanivalójuk legyen.

Úgy vélte: sok szempontból elindultak ebbe az irányba, például az MSZP is revideálta korábbi álláspontját a határon túli magyarok ügyében, Mesterházy Attila Kolozsvárért bocsánatot kért a 2004-es népszavazási politikáért. Többségi álláspont van az euró bevezetése mellett (bár ő ezzel nem ért egyet), vagy a többkulcsos adórendszer mellett is, ami baloldali és markáns különbség a Fideszhez képest.

Szerinte azért felesleges összpontosítani mindent Orbán Viktor személyére, mert a három kétharmadnak voltak előzményei, sok csalódást okozott a rendszerváltás utáni politika, ezek a csalódások kulminálódtak. Tüneti kezelés lenne Orbán Viktor leváltása, foglalkozni kell azzal, hogy mi okozhatta egyáltalán a NER létrejöttét.

Az a szembeállítás jött létre a NER tizedik évében, hogy az ember vagy azt mondja, mint a Fidesz, vagy hazaáruló. Ő pedig fontosnak tartja, hogy ha nem értenek egyet valamilyen kérdésben, attól még lehessen arról úgy vitatkozni, hogy ő is jót akar, meg a másik fél is, és aki több embert tud meggyőzni, annak a megoldását fogadják el.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg! Címlapi kép: Ungár Péter/Facebook

Megbeszéljük...
2019. augusztus 12., hétfő 16:50
Műsorvezető: Bolgár György