„Klubrádió
Reggeli gyors

Újra úszhatsz egy jó ügyért!

28/02/2020 12:21

| Szerző: Klubrádió

Ismét úszódresszt húznak civilek és nem csupán a sportolás kedvéért. A Swimathon elnevezésű, úszással egybekötött adománygyűjtő kampány célja, hogy anyagi támogatást nyújtson segítő szervezeteknek, illetve civil ötletek megvalósítására. A Reggeli gyorsban Barna Era, a Ferencvárosi Közösségi Alapítvány igazgatója mesélt arról, pontosan miről is szól a kezdeményezés.

2019. február 28. Reggeli gyors, 2020.02.28. 7.43. Barna Era
09:19
00:00

Úszókon keresztül lehet támogatni a már ötödszörre megszervezett Swimathon-kampányt. A Ferencvárosi Közösségi Alapítvány által szervezett adománygyűjtés és közösségi esemény lényege, hogy úszók egy-egy nemes ügy képviseletében gyűjtenek támogatást.

Első körben a szervezők pályázati úton kiválasztják a részvevő szervezeteket. Ferencvárosi, vagy valamilyen formában a kerülethez kötődő jelentkezőket várnak, a határidő 2020. március 1. Az elbírálás során arra kíváncsiak, pontosan milyen szervezetről van szó és az milyen formában kívánja támogatni a közösségeket. Még nem bejegyzett csoportok is pályázhatnak, olyanok, akik nem rendelkeznek egyesületi, alapítványi vagy nonprofit státusszal, mert a szervezők úgy gondolják, ők is harcolhatnak olyan ügyért, amely megérdemelhet ilyen jellegű támogatást.

 2019-ben kollégánk, Pálinkás János is részt vett a kezdeményezésben.
 

A kiválasztás után kezdetét veszi az előkészületi fázis, majd a négyhetes adománygyűjtés következik, amikor az úszók ismeretségi köreiken keresztül a megjelölt szervezet számára szereznek támogatásokat, végül pedig a közös úszással zárul az akció.

Az úszás gesztus a felajánlók felé és emellett jó hangulatú közösségi esemény, amit idén a tervek szerint 2020.június közepén tartanak.

Az elmúlt évek alatt 450 úszó közreműködésével összesen 24 projektet támogattak, és több mint 80 millió forintot gyűjtöttek össze. Például támogatták csontvelő-átültettettek gyógyítását, de segítették a lezárt Szabadság-hídon rendezett programok megvalósítását is.

A Ferencvárosi Közösségi Alapítvány 2011-ben jött létre, ők Magyarország első közösségi alapítványa, 2017-ben elnyerték a NIOK Alapítvány Civil Díjat a legsikeresebb adománygyűjtő kategóriában.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyors/ Interjú: Barna Erával
2020.02.28. péntek, 7.43
Riporter: Pálinkás-Szüts Róbert