„Klubrádió
A lényeg

Újpesten és Kőbányán is megtámadták a választási eredményt

18/10/2019 15:13

| Szerző: Klubrádió/Mérce

A IV. kerületben, ahol ellenzéki győzelem született, két körzetben, X.-ben pedig, ahol fideszes nyert, háromban támadták meg az eredményt. Kőbányán a közgyűlés ellenzéki többsége a tét.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, a IX., az I. és a VIII. kerületben is megtámadták a választási eredményt. Ez folytatódott további két kerülettel.

A momentumos Déri Tibor több mint kétezer szavazattal győzött Újpesten, mégsem vehette át a hivatalát, mert, mint írja, a hírek, melyek az ellenfél beadványaival kapcsolatosak, természetesen valósak: két körzetben (6-os és 9-es) megtámadták az eredményt és a polgármesteri eredményeket.

A korábbi polgármester, a fideszes Wintermantel Zsolt egyébként gratulált neki, és korábban azt írta: "függetlenül az átadás-átvétel hivatalos időpontjától és formális lebonyolításától, ha az új vezetés igényt tart rá, én állok rendelkezésre, hogy a folyamatban lévő feladatokról ügyekről képet kapjanak. Bízom benne, hogy mindannyiunkban megvan a szándék a békés, hatékony, emberi váltáshoz. Rajtam nem fog múlni! Hajrá, Újpest!"

A Mérce közölte, hogy a X. kerületben is megtámadták az eredményt. Kovács Róbert fideszes polgármester ismételni tudott, azonban a választás eredményei alapján nem lenne könnyű dolga: 9-8-as ellenzéki többség alakult ki a közgyűlésben. 

A kőbányai Momentum a Mércének azt írta: „Valószínűleg azért támadták a választási eredményeket, mert az ellenzék csupán nagyon kicsi fölénnyel nyerte a választókerületeket. Huszti András Norbert (Momentum) 5. EVK 1 szavazattal, Stemler Diána (Momentum) 6. EVK 9 szavazattal és Papp Zoltán (DK) 1. EVK 21 szavazattal.”

Papp kerületében 71, Husztinál 100, Stemlernél pedig 76 volt az érvénytelen szavazatok száma, vagyis a Momentum politikusai esetében könnyen találhatnak még közöttük érvényesnek tekinthetőket, melyek fordíthatnak az arányokon – írja a Mérce. A Momentum helyi szervezete azt is kiemeli, hogy az egyik fideszes körzetben, a 8. EVK-ban Horváth Márk mindössze négy szavazattal előzte Patay-Papp Judit Vivient, az ellenzéki összefogás jelöltjét, azonban ők nem támadták meg csütörtökig a kormánypárti jelölt győzelmét, így az jogerőre emelkedett – holott 70 érvénytelen szavazat mellett még elképzelhető az első számlálástól eltérő eredmény.