„Klubrádió
Esti gyors

Újmagyar – Hardy Mihály jegyzete

6/05/2021 18:03

| Szerző: Hardy Mihály/Klubrádió

Konfuciusznak tulajdonítják a mondást, miszerint "amikor a szavak elvesztik a jelentésüket, az emberek elvesztik a szabadságukat".

2021. május 06. Esti gyors-részlet (2021.05.06. Hardy Mihály jegyzete)
02:59
00:00

Nem tudom, hogy elgondolkodtak-e mostanában a szavak furcsa átváltozásán? Azon, hogy mennyire kifordultak a szavak is az eredeti jelentésükből. Mennyire áthatja már a mindennapjainkat is George Orwell zseniális találmánya az „újbeszél”, a newspeak? Ne ijedjenek meg, nem török Kálmán László és Nádasdy Ádám babérjaira, különösen nem itt, az Esti Gyorsban. Mindössze egy kis nyelvi túrára invitálom önöket, a mai magyar közbeszéd mocsaras terepére.

Önökkel együtt még élénken emlékszem azokra az időkre, amikor 1989-90 táján a magyar szavak végre visszanyerték eredeti jelentésüket, szabad volt a szó és szabad volt a szólás, lehetett szabadon beszélni; és ez a nyelvre is jótékonyan hatott. Nem úgy az elmúlt tíz év.

Itt van például a centrális erőtér kifejezés. Normális országban ezt vagy egy erőművi blokkra vagy egy mosógép meghajtására használják. Nálunk a szélsőjobbra csúszott kormányzati politikát jelenti, amiből csak egyetlen szó, az erő, sőt inkább csak az erőszak a valós.

A nemzeti együttműködés? Pont az ellenkezőjét jelenti, mint az értelmező szótárban. Szó sincs itt nemzetről, pláne nem együttműködésről. Sokkal inkább megosztásról, a másik fél elleni uszításról, meg áthághatatlan falak emeléséről.

Ebben a rendszerben az ellenzék szó valójában ellenséget jelent. Nem hittem volna el, ha nem a saját fülemmel hallom. Egy angyali csengésű, negédes női hang éppen ezt duruzsolta a minap egy szélsőjobbos, karcos rádió – természetesen szigorúan törvényesen működő – hullámhosszán. Lassan, tagoltan ismételve, hogy minden ütődött is felfogja: ellenség.

Igazságszolgáltatás? Á, hagyjuk! Sem nem igazság, sem nem szolgáltatás, éppen ma kaptunk belőle újabb, közérthető leckét. Mármint mi, a Klubrádió hallgatói és műsorkészítői.

Az emberminisztérium az embertelenség szinonimája lett. Nem hiszik? Akkor kérdezzék meg annak a 28.000 eddigi COVID-halottnak a családtagjait! És tegyék hozzá azokat, akik kiszorultak a kórházakból majd kezelés hiányában hunytak el szívrohamban, mellrákban vagy agyvérzésben!

Kereszténydemokrácia? Ugyan már! Sem nem keresztény, különösen nem demokrácia. Inkább valami zavaros, szittyakürtös-magyarkodós-ügyeskedős gengszter-bagázs, amelynek a vezetői összetévesztették a magyar költségvetést az önkiszolgáló bankjegykiadó automatával.

Folytassam a nyelvi gyűjtést a közállapotainkról? Inkább abbahagyom, mert pestiesen szólva: nincsenek rá szavak!

Hardy Mihály jegyzete a 2021. május 6-i Esti gyorsban hangzott el.