„Klubrádió
Reggeli gyors

Ujjfelmutatással jeleznek a kormánynak a Hajógyáriról

8/07/2020 14:35

| Szerző: Klubrádió

Szerdán kora este civilek szervezte tüntetés lesz a Hajógyári-szigeten a kormány beépítési tervei ellen. Kiss László, a III. kerület polgármestere szerint a szigetet meg kell tartani zöldterületnek, ahol nem kell új épületeket meg gátakat felhúzni. De ha a kormány olyan fejlesztést szeretne, amely jó a szigetnek, a kerületnek és a budapestieknek, akkor arról Óbuda-Békásmegyer hajlandó tárgyalni.

2020. július 08. Reggeli gyors-részlet/ Interjú, Kiss László 2020.07.08.
08:12
00:00

 

Korábban sosem látott akarategység van a III. kerületi és a fővárosi önkormányzat között abban, hogy a Hajógyári-szigetet még inkább a zöld környezetre, pihenésre vágyók, a családok és kutyások helyévé kell varázsolni. Pont ezért épült a szigetre szabadidőparki is. Vagyis meg kell tartani a terület zöld, természeti jellegét, szemben a kormányzat beépítésekről, új gátkialakításról és fakivágásokról szóló tervével. Erről Óbuda-Bákásmegyer önkormányzata már tárgyalt Karácsony Gergely főpolgármesterrel – mondta Kiss László, a III. kerület polgármestere.

A zöld célokért szerinte alapvetően két dolgot lehet tenni. Az egyik a demonstrálás, amire július 8-án, szerdán este fél hétkor kerül sor a Hajógyárin, ahová a sziget kutyás közössége szervezett tüntetést. Ez egy „ujjfelmutatás”, amivel a tiltakozók jelezni fogják, nem szeretnék, ha a Hajógyári-sziget építési telekké válna, azt viszont szeretnék, ha a kormány haladéktalanul tárgyalásokat kezdene, hogy előadhassa, mi a valódi célja a projekttel.

Kiss László hangsúlyozta, a kerület polgármestereként a megoldásokat keresi, és ha a kormány olyan fejlesztést szeretne megvalósítani, amely jó a szigetnek, a kerületnek és a budapestieknek, akkor arról Óbuda-Békásmegyer nyilván hajlandó tárgyalni.

A Hajógyári-szigetre a kormányzat kajak-kenu sportakadémia építene, valamint azt megvédendő, gátat, védműrendszert is, hiszen a sziget jelenleg árterület, minden nagyobb árvíznél elönti a Duna. Az árteret átalakító beruházás ezer fa kivágásával járhatna.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyors/ Interjú Kiss Lászlóval
2020. július 08., szerda 07.45
riporter: Para-Kovács Imre