„Klubrádió
Ötös - Bódy Gergővel

Ujjaival lövöldözve térítette el unokáit a kütyüktől

4/06/2019 18:19

| Szerző: Klubrádió

Mikortól lehet valakit mobilfüggőnek nevezni? Hogyan kerülheti el egy felnőtt az addikciót, és mi a helyzet a gyerekekkel? Vissza lehet-e térni a butatelefonokhoz, ha igen, érdemes-e? A Klubrádió hallgatói válaszoltak, köztük egy nagyszülő, aki elsőre bizarrnak tűnő alternatívát talált kütyüfüggő unokáinak.

2019. június 04. Ötös - Bódy Gergővel-részlet/Szabad száj (2019.06.04.)
16:09
00:00

Teljesen kiborult Katalin nagymama, aki a nyaranta több héten át vigyáz hét és tízéves unokáira, és nem sokra ment, amikor a „kütyüzéstől” más programokkal próbálta őket elcsábítani. Egyiküknek, táblagépe, testvérének okostelefonja van, amik mindennél érdekesebbek a gyerekeknek, ha tehetnék, reggeltől estig ezekkel töltenék az időt. „Én nem tudom, hogy nem folyik ki a szemük” – fogalmazott az elkeserdett nagyszülő.

Hiába származnak az unkái olvasó családból, és nagymamaként hiába álmodozott arról, hogy őket is megfogják a könyvek, ez a várakozása nem jött be. Valahogy mégis megpróbálta őket terelgetni, ezért szabályokat állított fel a szünidei nagymamás napokra. Kikötötte, hogy a gyerekek délelőtt, amíg nagyanyjuk ebédet főz, azt játszanak a kütyüjeiken, amit akarnak, de aztán délután már tilos kézbe venni őket. Ebéd után fél óra meseolvasás volt a program, aztán mobilmentes szabadfoglalkozás, irány a kert – legalábbis ez volt a terv. Igenám, de ezeket a kütyükhöz szokott gyerekeket nem lehet csak úgy kihajtani a kertbe, hogy találják föl magukat, és játszanak.

 
Pixabay
 


A megoldás egy tavaly közösen kiötlött stratégiai játék volt, ami tartalmában nem távolodott el teljesen a számítógépes játékoktól, mindenesetre nem a virtuális térben zajlott. A nagymama pisztolyt formázott a kezével, a gyerekek feladata pedig az volt, hogy a kertben körbe szaladgálva, elkerüljék az ujjaival rájuk lövöldöző, és őket üldöző nagymama képzeletbeli golyóit. Még a szomszéd kisfiú is átment hozzájuk, annyira sikeres volt az új játék.

Katalin szerint bár ez rettenetesen primitív időtöltésnek tűnhet, de a szabályokat a gyerek folyamatosan alakították, nyár végére pedig annyira továbbfejlesztették, hogy szerinte végül valóban komoly stratégiai játékot alkottak. A gyerekek idén már alig várják, hogy eljöjjön a vakáció, és újra mehessenek a nagymama kertjébe játszani. Katalin megjegyezte, neki is alaposan készülnie kell a szünidőre, már mássza a lépcsőket és tekeri a szobabiciklit, mert ha jön a játék, ott futni kell.

Arról, hogyan kerülheti el felnőtt és gyerek a mobilfüggést mások is elmondták a keddi Ötösben, a beszélgetéseket a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Ötös Bódy Gergővel/Szabadszáj rovat
2019. június 4., kedd 11.00