„Klubrádió
Esti gyors

Újabb területen korlátozná az önkormányzatokat a kormány

23/02/2021 22:22

| Szerző: Klubrádió/szg

A Népszava információi szerint tovább szűkítené a kormány a helyhatóságok szerepét abban, hogy hol és mi épülhet, ezúttal az úgynevezett településszerkezeti terv készítésének jogát vennék el. Orosz Anna, a XI. kerület momentumos alpolgármester szerint ilyen, hogy ezt egyeztetés nélkül bedobják, jól működő demokráciában nem történhetne. Közben „nemzetgazdaságilag kiemelt jelentőségű” lakóparkok épülnek – hívja fel a figyelmet.

2021. február 23. Esti gyors / részlet, Orosz Anna (21.02.23.)
06:25
00:00

Miután az építési hatósági jogköröket már a kormányhivatalokhoz rendelte a kormányzat, tovább szűkítené az önkormányzatok mozgásterét. A Népszava azt írja: az „egy önkormányzat, egy terv” üzenetre formálva vennék el a fővárosi és megyei önkormányzatoktól a településszerkezeti terv készítésének jogát. Orosz Anna, Újbuda momentumos alpolgármestere a Facebookon reagált.

Az Esti gyorsban közölte: ennek vannak már előzményei, 2020 márciusától az építéshatóságot vonták el az önkormányzatoktól és helyezték át a kormányhivatalokhoz, ez praktikusan az építési engedélyek kiadásának jogát jelenti. Aztán rengeteg – idézőjelben – nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű projekt fut, például Újbudán is, köztük Tiborcz Istvánhoz és Mészáros Lőrinchez köthető lakópark-fejlesztések. Hozzátette: azután pár héttel, hogy kitört a járvány első hulláma, már meg  is született a nemzetgazdaságilag kiemelt beruházásokról szóló rendelet, és ebben benne vannak az említett lakóparkok is, amelyek kiemelését senki se érti.

Orosz Anna nem tud arról, hogy lett volna egyeztetés se a kerületekkel, se a fővárossal, se már önkormányzatokkal, de ez beleillik a kormánynak abba a gyakorlatába, hogy nem vonja be a helyieket az őket igazán érintő ügyekbe. Jelezte: még az önkormányzatoknál van helyi és a kerületi építési szabályzatok megalkotásának joga, de az említett kiemelés lehetősége Damoklész kardjaként lebeg fölöttük.

Hangsúlyozta: ilyen, hogy egyeztetés nélkül erre készüljön a kormány, egyszerűen nem történhet meg normálisan működő demokráciában. Budapest esetében felmerül a gyanú, hogy az említett „egy település, egy terv” címszó alatt kivennék a településszerkezeti terv létrehozásának a jogát a főváros és a kerületek kezéből. Ez a terv az egyes területek funkcióját jelöli ki, hogy mi számít lakóövezetnek, parknak, mezőgazdasági területnek, és így tovább. A helyi, illetve a kerületi építési szabályzat pedig azt határozza meg, hogy mekkora épületet lehet felhúzni vagy mekkora zöldterületnek kell maradnia az adott telken. Ha ezeket elvonják az önkormányzatoktól, akkor olyan intézményekbe kerülnek, amelyekben nem az ötévente megválasztott és elszámoltatható politikusok ülnek – jelentette ki.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Facebook

Esti gyors
2021.02.24. 18:35
Riporter: Kárpáti Iván