„Klubrádió
Reggeli gyors

Új, szélsőjobbos kormány jöhet az olaszoknál

9/08/2019 11:25

| Szerző: Klubrádió

Felmondta az olasz kormánykoalíciót Matteo Salvini belügyminiszter, a Liga vezetője. A felmérések szerint egy kisebb szélsőjobboldali párttal összefogva többséget szerezhetnek egy új választáson, amelyet októberben tarthatnak.

2019. augusztus 09. Reggeli gyors / részlet, Molnár Anna (19.08.09.)
00:53
00:00

Felmondta az olasz kormánykoalíciót Matteo Salvini. Az eddigi miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter pártja egy gyorsvasút támogatása miatt került végletesen ellentétbe az Öt Csillag Mozgalommal, amely ellenzi a beruházást és le akarja állítani. A Matteo Salvini vezette Liga támogatottsága a felmérések szerint továbbra is a legmagasabb az országban, és a koalíciós erőviszonyok változása már korábban is rendre feszültségeket szült a felek közt. A mostani helyzetben a Liga elnöke úgy véli, "vissza kellene adni a választást a szavazóknak". Ezért már a jövő héten összehívhatják a parlamentet az ehhez szükséges eljárások megtétele miatt.

A parlament, majd az államfő döntésétől függ, de akár már októberben előrehozott választás lehet Olaszországban  - mondta a Klubrádió Reggeli Gyors című műsorában a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense. Molnár Anna kiemelte, hogy az elmúlt időszakban rengeteg vita volt a kormánykoalíció két pártja között, de ennyire közel még nem került a kormány bukása. Ha most lenne a választás, a közvélemény-kutatások szerint a Liga egy kisebb szélsőjobboldali párttal szövetségben kormányt tudna alakítani - tette hozzá a szakértő.

Giuseppe Conte miniszterelnök azt mondta, így nem mond le, parlament elé szeretné vinni ezt a kérdést. Molnár Anna szerint is valószínűbb, hogy bukik a kormány. Salviniéknek és egy kisebb szélsőjobboldali pártnak jelen állás szerint 42 százalékuk lenne, amely elég a kormányalakításhoz. De Olaszországban sose lehet tudni, hogy akár néhány hét alatt mennyit változik a választói attitűd - tette hozzá.

A beszélgetés hangfelvételét a poszt elején kattinthatja! Kép: flickr.com

Reggeli gyors
2019. augusztus 9., péntek 07.10
Műsorvezető: Para-Kovács Imre