„Klubrádió
Reggeli gyors

Uj Péter: Nem akarnak még egy Origót csinálni az Indexből, inkább az ATV felé vinnék el

1/07/2020 12:15

| Szerző: Klubrádió

Uj Péter, az Index volt főszerkesztője szerint a NER nem akar még egy Origót csinálni a folyamatosan szorongatott portálból,  például mert az ott megjelenteknél nagyobb marhaságokat már úgy se lehetne írni. De van a Fidesz-médiában „Népszava-ATV-modell” is, amelyben a háttérben álló médiacég kapcsolódik a hatalomhoz, így a hangvételében „kifejezetten ellenzékinek tűnő” sajtóorgánum is bizonyos témákban kézben tartható.

2020. július 01. Reggeli gyors-részlet/ Interjú, Uj Péter 2020.07.01.
15:02
00:00

Újabb szolgálati közlemény jelent meg az Indexen kedden, arról, hogy Bodolai László, az Index.hu Zrt.-t tulajdonló Magyar Fejlődésért Alapítvány kuratóriumi elnöke a szerkesztőséget és a sajtót is egy időben tájékoztatta arról, hogy június 30-i hatállyal távozik posztjáról Ződi Zsolt, az Index vezérigazgatója, akit nem egész egy hete nevezett ki a cég élére. Ződi Zsolt a távozását ezzel indokolta: „Miután megismertem a cég pénzügyi helyzetét, arra jutottam, hogy egy ekkora szervezetre vonatkozó változtatások véghezvitele túl nagy feladat számomra.”

Dull Szabolcs főszerkesztő azt írta: a történések a szerkesztőség feje fölött zajlanak, beleszólásuk, ráhatásuk nincs ezekre. Egy hét alatt két vezérigazgató távozott, és egyelőre ők sem tudják, ki lesz a következő a poszton. És azt sem tudják, milyen változtatások véghezviteléről van szó.

Az újabb aggasztó fejleményekről megint Uj Pétert, az Index volt, a 444.hu jelenlegi főszerkesztőjét kérdeztük, aki a legutóbbi alkalommal elmondta, milyen események vezettek a portál életében Spéder Zoltántól Simicska Lajoson át Vaszily Miklós megjelenéséig, akit mostanában csak úgy emlegetnek, mint Mészáros Lőrinc erős emberét a médiában, hiszen az elmúlt években az MTVA, majd az Echo TV és a TV2 élén is feltűnt.

Uj Péter szerint az Index körül már 2010-ben, sőt már valamivel a Fidesz győzelmét hozó választások előtt megjelent a mai kormánypárt, és azóta a lap, ha változó mértékben is, de folyamatosan kitett a hatalomnak. 2011 óta, amikor főszerkesztőként távozott az Indextől, ez a kitettség tovább nőtt, olyannyira, hogy ma már az Index működéséhez szükséges szinte minden fontos tevékenységet a NER által befolyásolható külsős cégek végeznek. Szerinte a maihoz képest akkor, Spéder Zoltán tulajdonlása idején, annyiban volt más a helyzet, hogy a lapnak még volt valamekkora gazdasági függetlensége. Márpedig ha ez megszűnik, akkor minden továbbiról fölösleges beszélni – a gazdasági függőség és függetlenség a kulcs. Ott van nagyjából kétszáz ember az Indexnél, ha nem kapnak fizetést másnap, mit tudnak csinálni? – tette fel a kérdést.

Uj Péter szerint a NER nyilván nem akar még egy Origót csinálni az Indexből, mert az előbbin megjelenteknél „nagyobb marhaságokat nem lehet írni”, azon már nehéz lenne túltenni, ami ott megy. Látszik viszont, hogy a Fidesz-médiavilágban van a „Népszava-ATV-modell”, amelynek egyik jellemzője, hogy a háttérben álló médiacég anyagilag közvetlenül, vagy közvetetten, de elég nyilvánvaló módon kapcsolódik a hatalomhoz. A modell másik fontos vonása, hogy miközben az adott médium hangvételében „kifejezetten ellenzékinek tűnik”, kívülről mégis kontrollálható, bizonyos, a hatalom számára kínos, érzékeny témák esetén kézben tartható. 

Szerinte bizonyos fokig a gazdaság nagy része ki van szolgáltatva a hatalomnak, de még így sem arról van szó, hogy az direktben, észak-koreai módon határozhatná meg az egyes szereplők sorsát. A kormánynak nincs minden gazdasági tevékenységre közvetlen ráhatása, bár azt látni kell, hogy egyre többre meg van. Utóbbi megállapítás különösen igaz a médiapiacra, ahol az átlagnál rosszabb a helyzet, legalábbis a függetlenség tekintetében, itt a NER-nek már „majdnem észak-koreai szinten van befolyása”. Mindenki a felületeket, a szerkesztőségeket nézi, mert tartalmilag az a legfontosabb, de az hogy a média háttérgazdaságában, gyakorlatilag minden fontos, nagy cégben „közvetlen Fidesz-tulajdont” látni, az legalább olyan fontos. Sőt .. – tette hozzá Uj Péter.

A beszélgetést a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Index.hu/Facebook

Reggeli gyors
2020. július 1., szerda 07.00
Műsorvezető: Para-Kovács Imre