„Klubrádió
Reggeli gyors

Új név a régi ház falán: női teniszsikerek

2/02/2020 18:46

| Szerző: M. Dénes Tamás/Klubrádió

Új név egy régi ház falán - énekli Szigeti Csaba Balázs Fecó szerzeményét, mert a tenisz világa átalakulóban van, új nevekkel és új lehetséges kedvencekkel a láthatáron. Mi sem jelzi ennél jobban ezt, mint hogy a tenisz nagy hármasából, Federerből, Nadalból és Djokovic trióból csak az utóbbi jutott a fináléba.

2020. január 31. Reggeli gyors-részlet (2020.01.31. Zenés sporthírek M. Dénes Tamással)
05:51
00:00
A nőknél pedig egy teljesen új nevet köszönthetünk a döntőben az amerikai Sofia Kenint - aki tényleg teljesen új név lehet a régi ház falán. A 21 éves orosz származású amerikai lány a legnagyobb kakukktojás a döntősök között. Az a lány, aki búcsúztatta a 23-szoros Grand Slam győztes Serena Williamst, majd a nagy tehetség 15 éves Cori Gauffot is. Sőt az elődöntőben az ausztrálok nagy reménységét, a világelső Ashleigh Bartyt is simán legyőzte két szettben 7:6, 7:6-tal. Szóval ismerjük meg Kenint!

Sofia Kenin
 
Sofia Kenin; 
A kép forrása: Wikipedia

Sofia Anna Kenin 1998-ban született Oroszországban, Moszkvában. Addigra már a szülei 10 éve kivándoroltak az Egyesült Államokba, csak a születése idejére tértek vissza Moszkvába a családhoz. Kellett a támogatás nekik. Keninék 286 dollárral érkeztek meg annak idején az USA-ba, oda, ahová a legtöbb bevándorló érkezik, New Yorkba. Brooklynban és Queeensben laktak a szegénynegyedekben. Sofia  példaképe Maria Sharapova volt, aki szinten egy szegény orosz bevándorló gyerekeként lett milliomos teniszező Amerikában. Édesapja Alexander nappal informatikuskent dolgozott, éjjel pedig sofőrkent, hogy eltartsa a családját. És ő volt Sofia első edzője is. Az, hogy Kenin teniszező lesz, nagyon korán világossá vált. Már 5-6 éves korában olyan erővel püfölte a labdát, olyan pontosan ütött a pattanás után, mintha világ életében ezt csinálta volna. Ámult rajta egész Florida, mert akkor már odaköltöztek. Különösen az edzője, Rick Macci, aki azt mondta, sose felejti el, milyen tehetség és akarat lakozott abban a pöttöm orosz kislányban. Mindig a fiúk ellen akart játszani, és másokkal ellentétben az sem keserítette el, ha kikapott tőlük: újra es újra menni akart ellenük. Pedig az ütő nagyobb volt, mint ő. Van is egy fotó ebből az évből az akkori nagy orosz teniszsztárral Anna Kurnyikovával.

„Ettől elállt a szavam, nem tudom elhinni” - mondta az elődöntő után Sofia Kenin, akinek a beceneve Sonya, és mindenfajta akcentus nélkül beszéli az amerikai angolt. „Erről álmodtam 5 éves korom óta. Annyira keményen dolgoztam, hogy idejussak” – nyilatkozta. És most itt van, döntőt játszik a spanyol Garbine Muguruzával. Sofia Kenin egy a sok nagyszerű amerikai teniszező közül, aki bevándorlók gyerekeként tette naggyá az országot: Agassi, Sampras, Chang és a lista hosszan folytatható. Új név egy régi ház falán.

(Szerk.: A pénteki sporthír elhangzása óta a döntőt is megnyerte Sonya.)

Babos Tímea Kristina Mladenoviccsal az oldalán óriási sikert aratott, megnyerte az Austral Open női párosának fináléját. A döntőben a francia lánnyal simán 6:2, 6:1-re verték az 1. helyen kiemelt Hszie Szu-vej, Barbora Strýcová tajvani-cseh párost, ezzel összesen a 3. Grand Slam győzelmüket aratva. Nyugodtan elmondhatjuk, hogy a világ legjobb női párosát egy magyar és egy francia lány alkotja. Az első szettben Babos adogatásánál 5 breaklabdát is hárított a győztes duó, míg a második szett nagyon sima volt. Babosék magasba emelték a trófeát, majd Mladenovic kezdte a beszédeket. Gratulált az ellenfél kettősének, majd Baboshoz fordult a mikrofont felemelve. „Tímea nemcsak a párospartnerem, hanem nagyon sok dolgon mentünk keresztül pályán és pályán kívül is. Nagyon köszönöm, hogy játszol velem, a legjobb partnerem vagy” – mondta a szerb származású lány. Utána Babos következett beszéddel, mosolyogva mondta, hogy az érzelmes rész Mladenovicnak jutott. „Nagyon szeretjük Ausztráliát és ezt a pályát. A teljesítményünk minden évben egyre jobb. Köszönjük, örülünk, hogy együtt élhettük át veletek ezt az élményt” – mondta a közönségnek.

Címlapi kép forrása: babostimea.hu

A zenés sporthírek M. Dénes Tamással a 2020. január 31-i Reggeli gyorsban hangzottak el.