„Klubrádió
Esti gyors

Új III. kerületi polgármester: nem kell a mobilgát

16/10/2019 21:18

| Szerző: Klubrádió

Kiss László, a III. kerület megválasztott polgármestere szerint szükségtelen a Római-partra tervezett mobilgát, ő a Nánási út-Királyok útján képzelné el az árvízvédelmet, de azt szeretné, hogy a kerületiek döntsenek, méghozzá minél előbb.

2019. október 16. Esti gyors / részlet, Kiss László (19.10.16.)
05:00
00:00

A mobilgát ügyében a kormányzat és a főváros asztalán pattog a labda – mondta Kiss László, aki az ellenzék közös jelöltjeként győzött Óbuda-Békásmegyeren. Ők az árvízvédelem megoldását szeretnék a kerületben, ő maga a Királyok-Nánási úti nyomvonal megerősítését támogatja. Azt szeretné, ha a főváros minél hamarabb letenne egy koncepciót az asztalra, és arról a helyiek döntenének. Tehát népszavazást támogatna, de ahhoz az kell, hogy legyen érdemi javaslat, az viszont minden eddigi híreszteléssel szemben nincs. Hatalmas mulasztásban van az előző fővárosi vezetés ezzel kapcsolatban, és ezt elfogadhatatlannak tartja.

Szerinte egyértelmű, hogy a Királyok-Nánási út a jó megoldás a gát megerősítésére, Karácsony Gergely is azzal kampányolt, hogy „fák a Rómain, gát a Nánásin” (ez a Római-parti fák megmaradásáért tüntető civilek jelszava is volt – a szerk.). De most már véget ért a kampány és vezetni kell a kerületet, tehát elő kell állni egy olyan koncepcióval, amely megnyugtatóan rendezi a kerület árvízvédelmét – „nyilvánvalóan a Királyok útjára-Nánási útra telepítve”. Kijelentette: szerinte szükségtelen a parti mobilgát. Arra számít, hogy a tervek gőzerővel elkezdenek készülni, hogy minél hamarabb dönthessen a lakosság.

A Római-parti árvízvédelemről eddig három javaslat látott napvilágot. Az első, amelyet a part menti lakóparkok és szállodák tulajdonosai támogattak, a civilek elleneztek, 1000-1200 fa kivágásával járna, mivel közvetlenül a Duna-parton épülne fel a mobilgát. A második, az ártéri erdő megmentéséért tüntető helyiek által pártolt változat szerint beljebb, a Nánási úton és a Királyok útján kellene megemelni és kijavítani a valamennyire meglévő töltést. A harmadik egy köztes megoldás lenne, amely szerint a parti telkek vonalában húznának gátat, viszont ez a kisajátítási eljárások miatt rendkívül sokáig húzódna és szintén fakivágással járna.

(Címlapi kép: Facebook)

Esti gyors
2019. október 16., szerda 18:15
Műsorvezető: Szénási Sándor