„Klubrádió
Megbeszéljük...

Új helyét, régi erejét keresi a felsőoktatásban dolgozók szakszervezete

6/02/2019 17:42

| Szerző: Klubrádió

Az ELTE-n történt elbocsátások ellen semmit sem tudott tenni a szakszervezet, nem elég erős, nincs elég tagja. A szolidaritás már nem a régi, a pénzelvonásokkal sikerült megosztani az oktatókat.

2019. február 06. Megbeszéljük - részlet 19.02.06. Pálfia Zsolt
10:19
00:00

Összesen hatvannégy oktatót és oktatástámogató munkatársat bocsátottak el az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi és Természettudományi karáról. A szakszervezet nem tehetett semmit, kész helyzet elé állították – mondta el Pálfia Zsolt, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének alelnöke. Mindössze tájékoztatást tudtak adni az érintetteknek, illetve jogi segítséget ajánlottak.

A 2012-es elvonások óta erodálódott a szolidaritás. A szakszervezet nem elég erős, nincs elég tagja, az alelnök szerint korszerűsíteni kellene az érdekvédelmet, új szövetségeseket, új szerepet kellene találniuk. Erősebb szolidaritásra volna szükség az egyetemi karok, az intézmények között, de még az oktatók és az akadémiai kutatók között is.

Magyar Tudományos Akadémia

A Magyar Tudományos Akadémia finanszírozását ugyanis úgy alakították át, hogy a különböző kutatásokra pályázni kell, ám pályázatot egyetemeken dolgozó kutatók is benyújthatnak, vagyis elvehetik a pénzt az akadémia intézményeitől. Pálfia Zsolt úgy látja, hogy ezzel a kormány nem tud éket verni az oktatók és kutatók közé. Az egész átalakítás irracionálisan történt, előbb jelölték ki a célt és csak azután az oda vezető utat.

Bolgár György interjúját a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. FOTÓ: 168 óra.hu; Fortepan.