„Klubrádió
Ötös – Kultúrcsütörtök

Új hangjátéksorozat– Sherlock Holmes a Klubrádióban!

24/01/2022 13:35

| Szerző: Matolcsi Zita/Klubrádió

Már 140 éve olvassák minduntalan, töretlen lelkesedéssel a krimi szerelmesei Sir Arthur Conan Doyle képzeletbeli nyomozójának történeteit. Mindenki tudja, hogy Sherlock Holmes előtt nem maradhat megoldatlan bűntény, hiszen a maga elegáns és fifikás módján végül mindig megleli a tettest. Az angol krimi szerelmesei mostantól pedig a Klubrádión meg is hallgathatják a nyomozó megunhatatlan kalandjait. A hangjátékot szombatonként 14 órától, az ismétléseket pedig minden vasárnap reggel 8 órakor adja a Klubrádió.

2022. január 20. Ötös – Kultúrcsütörtök (2022. január 20., csütörtök 10:05), részlet, Bánki Éva, Fekete Ernő
49:59
00:00

Elsőként „Az eltűnt vőlegény” című novellát ismerhetik meg a hallgatók, Fekete Ernő színművész előadásában. Új hangjátékunkról és arról, hogy miért ennyire népszerűek még napjainkban is ezek a történetek, Bánki Éva író, irodalomtörténésszel, majd Fekete Ernő Jászai Mari-díjas színésszel beszélgettünk.

Bánki Éva szerint a siker titka az olvasó bevonása

A Sherlock Holmes-történetek angolszász típusú detektívregények, melyekben a főhős, a rafinált detektív tapasztalaton és logikán alapuló módon nyomozza ki azokat a bűneseteket, amelyeket szintén logikus okokra vezethettek vissza. Éppen ezért Sherlock Holmes, vagy például Agatha Christie hősei sosem nyomoznak pszichopaták után, mivel az ő működési mechanizmusaik nem logikusak, így azokat nem is lehetséges feltárni – mondta el Bánki Éva.

 
 A Sherlock Holmes című 1899-es szanházi előadás plakátja. A szerzők Conan Doyle és William Gillette. Forrás: Wikipedia
 

Az ilyenfajta regényeknek megvan a maga nagyon sajátos atmoszférájuk, mivel a szerzők gyakran alkalmazzák azt a megoldást, hogy tulajdonképpen, mi olvasók, egy velünk hasonló, intellektuális szinten lévő segítővel azonosulunk. Holmesnál ilyen személy Dr. Watson, akinek a szemével mi is átéljük a nyomozás menetét, és éppen ezért majd hatalmas meglepetéssel ér bennünket a megfejtés.

Bánki Éva szerint a Sherlock Holmes-regények sikerének kulcsa nem más, mint az, hogy a nyomozásnak vannak mitikus kellékei, mindig van egy holttest, tehát a halál után nyomoz, felteszi a kérdést, miért is halt meg valaki. A megoldás pedig valamilyen tudat alatti elégtételt okoz az olvasónak, segít a szorongásait racionalizálni. Ezeknek a bűnügyi regényeknek a lényege, hogy titokzatos, sebezhetetlen detektív nyomoz egy összevert, sokszor késsel vagy pisztollyal kivégzett áldozat ügyében és igazságot szolgáltat.

Az ilyen krimik az I. és a II. világháború között élték virágkorukat, hiszen sokan meghaltak a fronton, a hozzátartozókat nyomasztó kérdések gyötörték, az embereknek valahol megnyugvásként hatott, hogy ha még csak egy könyvben is, megtörténik az igazságszolgáltatás, meglelik a bűnöst, választ kapnak a kérdéseikre.

 
 1904-es illusztráció Az Apátság major (The Adventure of the Abbey Grange) című történethez Forrás: Wikipedia
 

Fekete Ernőt lenyűgözte Sherlock karaktere

Fekete Ernő színész Sherlock Holmes karakterét bravúrosnak találja, szerinte a detektív professzionális elemző kívül-belül. Ezt saját színészi munkájához hasonlította, mert szerinte a színészeknek is van hasonló feladata a karakterek megformálásánál. A nagyszerű műveknél igyekeznek rájönni az író szándékára, elemezni egy-egy zseniális darabot és ahol esetleg nem tökéletes az alapmű, ott nem nyomoznak vagy megfejtenek, hanem kreálnak egy alakot.

Fekete Ernőt lenyűgözték az 1800-as évek végén még ponyvaként árult regény karakterei, a történetek nyelvezete, mind az eredeti, mind a magyar fordítás; az a kimódoltság, kifinomultság, ízlés, ahogyan bizonyos szereplők megnyilvánulnak. Komoly kihívás több karaktert, több hangszínen megjeleníteni, hogy a hallgató is el tudja különíteni a szereplőket, sokan nem tudják, de ez komoly technikai feladat. A szöveg pedig nehéz, összetett mondatokból áll, egyáltalán nem könnyű felolvasni, viszont amikor a művész a végére ér, általában fülig ér a szája. Annak pedig kimondottan örül, hogy van igény az ilyen különleges művek megformálására.

A hangjátékot szombatonként 14 órától, az ismétlést pedig vasárnap reggel 8 órakor hallgathatják meg!

Az új Sherlock Holmes-szériáról készített beharangozó beszélgetést pedig a fenti lejátszóra kattintva érik el!

Ötös – Kultúrcsütörtök/Az új Sherlock Holmes-hangjátékról
2022. január 20., csütörtök 10:05
Műsorvezető: Warholik Zoltán