„Klubrádió
Ötös - Bódy Gergővel

Új filmhez új szörny kell

21/05/2019 12:11

| Szerző: Klubrádió

Jó, jó, de mi az igazán ijesztő? Mi váltja ki a nézőben a várt hatást? Mi az, amit még nem találtak ki?

2019. május 21. Ötös -részlet 19.05.21. Szöllőskei Gábor
08:42
00:00

Szinte már mindent kitaláltak, nem könnyű az horror-, sci-fi, fantasy filmekhez új szörnylényeket teremteni. Szöllőskei Gábor szakíróval tehettek rövid kirándulást ebbe a világba az Ötösben.

Az első időkben még humanoidok voltak a földönkívüli lények is, tehát hasonlítottak az emberhez. Gondoljunk csak a klasszikus zöld marslakókra, ufonautákra, mennyire emberszerűen voltak, eltekintve a nagy fejtől, nagy szemektől. Aztán a rovarvilág felé fordultak az alkotók, sokszor elég volt csak felnagyítani apró, mikroszkópikus lényeket, például atkákat, máris el lehetett érni a megfelelő hatást.

Voltak azonban olyan grafikusok, dizájnerek, akik igazán eredeti figurákat találtak ki, bár érdekes módon ezeknek is sokszor van szájuk, kezük, lábuk, vagy valami hasonló testrészük. Szöllőskei Gábor szerint nem azért, mert nem lenne elég fantáziájuk az alkotóknak, hanem inkább azért, mert tekintettel vannak a nézőkre. Ami annyira távol áll tőlünk, hogy semmire sem hasonlít, azzal nem is tudunk mit kezdeni.

 
 
Forrás: Pinterest

Alapkérdés, hogy mi az igazán ijesztő? Nos, valószínűleg nem maga a szörny a lényeg, sokkal inkább az, hogy jó-e az a film, vagy például hatásos-e a zenéje. Az Alienre, vagy a Predatorra valószínűleg nagyon sokan emlékeznek.

Bódy Gergő interjúját a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: flickr.com.