„Klubrádió
Reggeli gyors

"Tudták, de inkább félrenéztek" - A Debreceni Egyetem volt dékánja többször zaklathatta kollégáit

23/03/2021 14:20

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Tavaly áprilisban váratlanul visszavonták Bálint Péter dékán vezetői megbízását a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Karának éléről. A 24.hu még januárban kiderítette, hogy zaklatási ügy áll a háttérben. Mint utóbb kiderült, nem ez volt az egyetlen eset. Nagy Gergely Miklós a legutóbbi,  hétfőn megjelent cikk szerzője elmondta, hogy ilyen esetek csak úgy maradhattak titokban, ha az illetékesek tétlenségükkel biztosítottak teret a dékán kilengéseinek.

2021. március 23. Reggeli gyors - részlet 21.03.23. Nagy Gergely Miklós
11:16
00:00

Januárban még csak annyit tudtunk, hogy folyt egy etikai vizsgálat Bálint Péterrel, a Debreceni Egyetem korábbi, államilag kitüntetett dékánjával szemben, és az elmarasztalta az írót – írta a 24.hu oldalán megjelent cikkében Nagy Gergely Miklós, hozzátéve, hogy a januári anyagot követően több megrázó történet érkezett a szerkesztőségbe.

Bálint Péter József Attila-díjas, állami érdemrenddel kitüntetett író 2015 óta vezette az intézmény hajdúböszörményi gyermeknevelési és gyógypedagógiai karát. Majd 2020 áprilisában, a tanév közben váratlanul mentették fel dékáni pozíciójából a Debreceni Egyetemen. A portál kiderítette, hogy a távozás mögött egy zaklatási ügyben indított etikai vizsgálat állhat, melynek végén elítélték Bálintot. Ennél többet azonban akkor nem tudtak kideríteni.

Koronavírus - Az egyetemeken csak távoktatásban folytatható
Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI
 

Azóta kiderült, hogy Bálint egy kollégáját egy üres folyosón szorította sarokba, ahonnan csak fizikai erejét bevetve tudott a tanárnő szabadulni, hogy megakadályozza a „későbbieket”.  Nem ez az egyetlen hasonló történet Bálint Péter viselkedésével kapcsolatban.

Nagy Gergely Miklós elmondta, nagyon nehéz kérdésről van szó: Minek minősül egy olyan tett, amit csak fizikai erőszakkal lehet elhárítani? „A történetből egyértelműen az derül ki, hogy a magyar felsőoktatás bizonyos része hajlamos vakságot tettetni egy ilyen súlyos probléma láttán” – tette hozzá. A helyzetet súlyosbítja hogy olyanok néznek félre, akik egyébként változtathatnának rajta. 

Nagy azt is megemlítette, hogy forrásai zaklatásuk mellett legalább annyira nehezen dolgozták fel azt, hogy az illetékesek egyszerűen ignorálták panaszaikat. Fontosnak tartotta kiemelni azt is, hogy ebben az is szerepet játszhat, hogy Bálint Péter, köztudottan, befolyásos körökben ápol kapcsolatokat. Ez pedig szintén azt az érzetet adhatta a dékánnak, hogy átlépheti a határokat, amit a beszámolók szerint meg is tett. Nagy Gergely Miklós megjegyezte, elfogadhatatlannal tartja, ha ilyen esetben az a vélemény érvényesül, hogy a dékán befolyásos, érinthetetlen személy, ezért környezete úgy sem tehet ellene semmit.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
21.03.23. 7:47
Riporter: Dési János