„Klubrádió
Klubdélelőtt

Tudományos Klubdélelőtt

1/01/2021 14:08

| Szerző: Klubdélelőtt/Kun Zsuzsa

Az első idei Klubdélelőttben lesz volt a magyar társadalmi berendezkedésről és arról, mit várhatunk a következő években szociológiai szempontból, új sebészeti eljárásokról és agykutatásról is. A műsor elején a nemrég elhunyt Éless Béla színészre emlékeztünk.

2021. január 02. Klubdélelőtt (2021. január 02., szombat 09:00)
158:40
00:00
Műsorvezetők: Kun Zsuzsa Szerkesztők: Kun Zsuzsa
9.00 Éless Béla márciusban, a nyolcvanadik születésnapja előtt volt a Klubdélelőtt vendége. A színész jelentkezett, hogy szeretne velem beszélgetni, mondván, ki tudja, mit hoz az élet, legyünk túl a köszöntésén. Nem mondta, de már akkor súlyos beteg volt, talán tudta, nincs sok ideje már hátra. Élsportolóhoz méltóan küzdött a betegségével, de ezt a versenyt sajnos nem nyerhette meg.

Éless Béla
 
Éless Béla
 
A kép forrása: Wikipedia
Fotó: Szilágyi Lenke
 

9.30 Flautner Lajos sebészprofesszor, a klinika, majd az Országos Sebészeti Intézet egykori igazgatójának fő kutatási és gyógyítási területe a gasztroenterológiai sebészet, kiemelten a hasnyálmirigy sebészet volt. Több új sebészi megoldást dolgozott ki és   alkalmazott, egy közülük Flautner-műtét néven terjedt el a világban. Jó ideje felhagyott az orvosi hivatásával és minden idejét írással tölti, több regényen van már túl, a most megjelent könyvének címe: Lagúnák gyermekei, amely velencei festők regényes életéről szól.

10.00 Zubornyák Zoltán színész, rendező, a Pinceszínház, a Ferencvárosi Művelődési Központ és a Ráday Kult­ucca egykori igazgatójának 2010 után szinte minden munkája megszűnt, ezért úgy döntött, nem Magyarországon, hanem külföldön kezdi újra az életét. New York után London következett, ahol azóta is él és dolgozik.

10.30 Szénási Jonatán Sándor református lelkészhez igen közel áll a judaizmus, családilag a zsidó ünnepeket is mindig megünnepli. Ifjúsági csoportokat vezetett Izraelbe, Kápolnásnyéken, ahol él, az ottani zsidók deportálásának évfordulóján a zsidó temetőben minden évben emlékünnepséget tart.

11.00 Kovách Imre szociológus kutatási területe a vidék- és településszociológia, társadalmi rétegződés, az elit és a hatalmi viszonyok. A beszélgetésünkben visszatekintettünk  az elmúlt tíz év Magyarországának társadalmi helyzetére, és előrenéztünk, vajon mi vár ránk, mondjuk az elkövetkezendő két évben. Egy Kovách Imrével készült korábbi beszélgetésünket itt meghallgathatják:

11.30 Buzsáki György Amerikában élő agykutató kutatási területei az agyi oszcillációk, az „idegi szintaxis”, a memóriakonszolidáció, az alvás és az ezekhez kötődő kórképek. A New York-i Egyetem Biggs-professzorát,  a Magyar Tudományos Akadémia külső tagját tüntették ki idén az amerikai Idegtudományi Társaság legrangosabb, a kiemelkedő kutatói életpályát elismerő Ralph W. Gerard-díjával.  

Klubdélelőtt szombaton reggel 9 órától. Címlapi kép: Pixabay