„Klubrádió
Popfilter

Tudja, mitől döglik a közönség

14/03/2019 10:29

| Szerző: Klubrádió

Lehet-e egy tudós popsztár, szexi-e a geekség? Erről is szó volt a Popfilterben, meg arról, hogyan válhatnak érdekessé a kutatók a média és a nagyközönség számára, hogyan értethetnek meg bonyolult összefüggéseket is a laikusokkal. Fehér köpenyes szórakozott különcök helyett profi előadók, helyes légzéstechnikával. És csak semmi izgulás!

2019. március 13. Popfilter (2019. március 13., szerda 15:00)
44:48
00:00
Műsorvezetők: Csepelyi Adrienn
Borzas hajú különc, köpenyes csodabogár, szemüveges okostojás. Ha filmekből, mesékből vagy videoklipekből kell felidéznünk egy tudóst, biztosan valamelyik a fenti képek közül rajzolódik ki a szemünk előtt. A populáris kultúra nem bánik kesztyűs kézzel a kutatókkal, pedig szó szerint életbevágó, hogy legyenek hiteles arcok, akik a bonyolult dolgokat is megértetik velünk, egyszerű földi halandókkal.

Ezért küzdött az ország első tudománykommunikációs mentorprogramja, amelynek célja az volt, hogy fiatal kutatókat támogasson kommunikációs készségeik fejlesztésében. A SCIndikátor mentorprogram abban segített kutatóknak, hogy el tudják oszlatni azokat az előítéleteket, melyek szerint a tudósok csak “szenvedélyes, szórakozott különcök fehér köpenyben, akik fura dolgokat művelnek”. 

A mentorprogramra tavaly szeptemberben lehetett jelentkezni, azoknak az alap-, mesterszakos és doktorandusz hallgatóknak a  jelentkezését várták, akik STEM (természettudományos, informatikai, mérnöki, illetve matematikai) területen kutatnak vagy terveznek kutatni és szerettek volna magabiztos előadókká válni. A szakmai zsűri által kiválasztott kutatók mentoroktól, profi előadóktól és szakemberektől tanulhattak. A tréningeken nemcsak a kommunikációval foglalkoztak a résztvevők, megtudhatták azt is, hogyan kerül egy kutatási eredmény a sajtóba, de olyan workshopon is részt vehettek, ahol megtanulhatták a helyes légzéstechnikát, vagy hogy hogyan lehet leküzdeni az izgulást.

A mentorprogram döntője március 6-án volt, ahol az ifjú tudósoknak közérthetően és szórakoztatóan kellett bemutatni a  kutatásukat, technológiai szenvedélyüket a nagyközönség és a szakmai zsűri előtt.

Popfilter vendége a SCIndikátort megálmodó Zsiros László Róbert, fekete öves tudománykommunikációs szakember volt, aki a 28 ezres követő táborral rendelkező Szertár műhely alapítója is egyben. Csepelyi Adrienn műsorvezető nemcsak a mentorprogramról kérdezte vendégét, hanem arról is, hogy lehet-e egy tudós popsztár illetve, hogy szexi-e a geekség, és miért menő Einstein.

Zsiros László Róbert Fotó: Sari Volom Photography Forrás: SCIndikátor

 

Popfilter
2019. március 13., szerda 15.00h
műsorvezető: Csepelyi Adrienn