„Klubrádió
Eurozóna

Trump-mentes napok

23/08/2019 17:53

| Szerző: Klubrádió

Egyáltalán miért merülhetett föl az amerikai elnökben az ötlet, hogy megveszi Grönlandot? Persze Oroszországot és Kínát is érdekli a térség.

2019. augusztus 23. Eurozóna - részlet 19.08.23. Vas Noerbek Krisztina
10:16
00:00

Sokkolta a dán közvéleményt és a politikusokat is, amit Donald Trump Grönlanddal kapcsolatban művelt. Először bejelentette, hogy meg akarja venni, aztán mikor a dán miniszterelnök, Mette Frederiksen erre úgy reagált, hogy abszurd ötlet, akkor Trump megsértődött, mint egy gyerek és lemondta a tervezett látogatást. Tegyük hozzá, a dánok nem is igen látták volna szívesen, a többség másképpen képzel el egy demokratikus elnököt.

Vas Noerbek Krisztina ott élő hallgatónk, már-már munkatársunk elmondta, hogy voltak akik Trump-bébiket, gúnyos figurákat vásároltak, hogy majd azokkal tiltakozzanak, az tán a látogatás lemondásának hírére Trump-mentes napokat rendeztek.

Dániában egyébként az a hivatalos álláspont, hogy Grönland a grönlandiaké, csak ők dönthetnének ilyesmiről. Egy államközösségről van szó, a királynő közös, Grönland nagyfokú autonómiát élvez, külügyekben és hadügyekben döntenek közösen.

Az amerikai külügyminiszter az eset után felvette a kapcsolatot dán kollégájával, s biztosította arról, hogy azt elválasztják a hivatalos szövetségi státusztól.

Hogy akkor mit akart Trump? Lehet a vásárlási ötletnek egy belpolitikai magyarázata. Közeledik a választás, az elnök megpróbálhatta így jelezni a bátorságát, és azt, hogy Amerika nagyhatalom, azt tehet, amit akar. Az is lehet, hogy katonai támaszpontban gondolkodik, ilyen volt már Grönlandon, amelynek óriási területe van, de csak 57.000 lakosa. Az sem mellékes, hogy Oroszország és Kína is érdeklődik a térség iránt.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

Eurozóna
2019.08.23. 13:00
Műsorvezető: Zentai Péter