„Klubrádió
Vesztegzár - veletek vagyunk!

Tőlük hangos az utca

26/05/2020 13:11

| Szerző: Klubrádió

Inspirációként élte meg a karanténhelyzetet Kézdy Luca hegedűművész, aki a bezártság idején is feltalálta magát, számára jól jött a változás, kimondottan örült, hogy végre tudott foglalkozni olyan dolgokkal, amikre eddig nem jutott ideje, ilyen számára a zeneszerzés is.

2020. május 12. Vesztegzár / részlet, Kézdy Luca (20.05.12.)
15:30
00:00

A járványhelyzet miatt ő is munkanélküli lett, és ez szó szerint szinte egy pillanat leforgása alatt történt. A zenészszakmában a korlátozások után mindenki nagyon nehéz helyzetbe került – mondta.

Szerinte a kialakult szituáció legfőképpen azoknak a zenészeknek teher, akik nem tanítanak, vagy nincsen egyéb munkájuk és a koncertezés volt az egyetlen bevételi forrásuk.

Kézdy Luca hozzátette, hogy a fellépések elmaradása hatalmas kihívás elé állítja a szakmát. Eddigi reményeikkel ellentétben, mostanra biztossá váltak a szabályozás részletei, az, hogy augusztus 15-éig nem lehet közönség előtt játszani, az összes fellépés elmarad. Ráadásul férje szintén zenész, a több hangszeren és zenekarban játszó – köztük a Kiscsillagban basszusgitározó – Szesztay Dávid. Két gyermeket nevelnek közösen.

Ő maga, bár nem oktat és most élőben sem ad koncerteket, a zenélésből nem marad ki, pár zenészkollégájával együtt videókoncertek készítésére kérte fel őket a solymári Apáczai Csere János Művelődési Központ és Könyvtár. Az intézményvezetők hozzáállását a velük addig is kapcsolatban álló, de jelenleg munka nélkül maradt művészek felé nagyszerű és felemelő gesztusként értékeli. Ezen kívül különböző pályázatokon is részt vesz, például a szintén közönség nélkül szervezett, A38 által kiírt koncertlehetőség vagy a BMC dzsesszzenészeknek szóló felhívása.

 
Kézdy Luca
Forrás: Facebook 
 

A hegedűs szerint egy ilyen helyzet, mint a mostani, az alkotóművészekre mentálisan is kicsit érzékenyebben hat, de mégis mindenkire másként, van, akire negatívan, de van olyan ember is, aki erőt tud meríteni mindebből.

Kézdy Lucának is vannak hullámvölgyei, ennek ellenére ez az időszak számára az inspirációról szól. A koronavírus miatt idáig meg nem élt élethelyzet új hangulatokat, egyben nyugalmat teremtett az életében, sokat jár futni, de legtöbb idejét a zeneszerzésnek szenteli. Tehát miközben férje a saját stúdiójában munkálkodik és alkot, ő sem tétlenkedik.

A város szélén laknak, ám a környéken mindenki tudja, hogy mivel foglalkozik a házaspár, hiszen náluk szinte mindig hallatszik valamilyen zeneszó: „tőlünk hangos az utca” – jegyezte meg viccesen a hegedűművésznő.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Vesztegzár – veletek vagyunk!
2020. május 12. kedd 20.00
Műsorvezető: Pálinkás Szüts Róbert