„Klubrádió
Esti gyors

Több mint félmillióan az út szélén

21/07/2020 21:41

| Szerző: Klubrádió

Júniusban 376 ezren voltak munka nélkül a hivatalos adatok szerint. 176  ezer ember már semmilyen pénzbeli juttatást nem kap.

2020. július 21. Esti gyors - részlet 20.07.21. Kordás László
06:06
00:00

Álságos a kormány, Európa talán legszűkmarkúbb támogatási rendszerén nem változtat, hiába követelik a szakszervezetek. Aki elveszítette a munkáját a járvány okozta válság következtében, semmi jóra nem számíthat. Januárban még „csak” 261 ezer álláskeresőt tartottak nyilván, júniusban már 376 ezerre nőtt ez a szám. Őket 3 hónapig illeti meg az álláskeresési támogatás, ezt az időtartamot kellene az érdekvédők szerint 6 hónapra emelni. Szóba jöhet még a jövedelempótló támogatás, ami 22.800 forint, egy évtizede változatlan. A nyugdíjminimumhoz van kötve, ezt is legalább a duplájára kellene emelni – mondja Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke. 176 ezren vannak, akik már semmiféle pénzbeni támogatást nem kapnak, ők még az önkormányzatokban reménykedhetnek, bár azokat épp most vérezteti ki a kormány. Mi marad? Az élelmesebbeknek a szürke, vagy a fekete gazdaság.

Több mint nyolcszáz közfoglalkoztatott a Nyírerdő Zrt.-nél
 
MTI Fotó: Balázs Attila

Az út szélére taszítottak között legtöbben olyanok, akiknek nincs szakmájuk. Nyolc általánost végeztek, vagy még annyit sem, de sok az érettségizett munkakereső is. Sőt diplomások is akadnak nem is kevesen, például bölcsészek, akik abban a térségben, ahol laknak, nem találnak munkát. Hasonló az összetétel a közmunkások körében is.

Évekig, talán évtizedekig fizeti a munkavállalói járulékot a munkaadó is, meg a munkavállaló is, aztán ezt kapja érte, 3 hónapig valami minimális támogatást. A szakszervezeti javaslatokat a kormány rendre lesöpri az asztalról. A gazdasági mentőcsomaggal kapcsolatban számos kifogásuk van, amelyeket az Alkotmánybíróság elé vinnének, de ehhez nincs jogok a Fidesz törvénye szerint. Az emberek pedig boldoguljanak, ahogy akarnak, illetve ahogy tudnak.

Az interjút a fentii lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán.

Esti gyors
2020.07.21. 18:00
Műsorvezető: Hardy Mihály