„Klubrádió
Esti gyors

Titkolózik a vizes vb szervezője, pénzbírságot kapott

22/08/2019 13:14

| Szerző: Klubrádió

Semmiképp nem akarják elárulni, hogy milyen szerződéseket kötöttek a Hosszú Katinka klubját üzemeltető céggel.

2019. augusztus 21. Esti gyors-részlet (2019.08.21. Pető Péter-interjú)
05:31
00:00

Kemény százezer forintos bírságot szabott ki a bíróság a vizes vb szervezőjére, a Bp2017 Kft-re. Az állami cég ugyanis jogerős bírói ítélet, és a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság állásfoglalása ellenére sem adott ki közérdekű adatokat. A 24.hu azt szerette volna megtudni, hogy a szervezők milyen szerződéseket kötöttek a Hosszú Katinka klubját működtető céggel. Két és fél éve nem jutnak hozzá ezekhez az információkhoz.

A Bp2017 Kft. már perköltséget, illetéket fizetett, jogi képviseletet vett igénybe, most bírságot is fizetnie kell, mindezt -állami cég lévén- az adófizetők pénzéből.

Pető Péter, a portál főszerkesztője, elképesztően abszurdnak tartja a helyzetet. A Kft. újabb és újabb összegeket költ arra, hogy eltitkolhassa: mire, mennyit költött. Lehet, hogy a neves úszónő imázsa annyira fontos, ami miatt neki kell tanítania gyermekeket, irányítani sportolókat, de miért a titkolózás. A szerződés adatai a bíróság és a hatóság szerint is közérdekűek, a nyilvánosságnak joga van megismerni azokat. A Bp2017 egyszerűen a jogon felül áll?

Nehéz mást feltételezni, mint hogy Hosszú Katinka vállalkozása ingyen, vagy nagyon kedvezményesen használhatta a létesítményt. Pető Péter szerint, ha az első kérdésükre választ kapnak, ma már talán senki sem emlékezne az egész ügyre, így viszont újra és újra előkerül. A 24.hu újabb adatigénylést nyújtott be.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Illyés Tibor.

Esti gyors
2019.08.21. 18:00
Műsorvezető: Lampé Ágnes