„Klubrádió
Ötös - Bódy Gergővel

Tiszta patkányok

30/04/2019 14:50

| Szerző: Klubrádió

Sokan irtóznak tőlük, de vannak olyanok is, akik úgy tartják otthon, mint bármilyen más kedvenc állatot. Patkánytani gyorstalpaló.

2019. április 30. Ötös - részlet 19.04.30. Hanga Zoltán
13:29
00:00

A nap jelentős részét tényleg tisztálkodással töltik a patkányok, „mosdanak”, nyalogatják magukat. Főleg a bajszukat tisztogatják, az ugyanis tapintó eszköz. Rendkívül érzékeny, ha például egy szűk járatban sietnek, úgy tolják maguk előtt a levegőt, mint egy metrószerelvény az alagútban, és ha egy akadály megváltoztatja a légáramlást, azt a bajusz jelzi.

Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője elmondta, hogy a patkány Európában nem őshonos, Ázsiából került ide az ókortól kezdve a népmozgásokkal, illetve a kereskedelmi hajózás révén. Eredendően növényevő volt, de szinte nincs olyan ehető dolog, amit ne fogyasztana el. Rendkívül szapora, egy nőstény évente 6-8 alkalommal is szaporodik, alkalmanként 7-11 kis patkány is születhet.

A pestisjárványok és más betegségek terjesztőjének tartják, de ez nem a tisztaságukon múlik, inkább az életmódjukon, és a bundájukon lévő fertőző élősködőkön.

A legtöbben irtóznak a patkányoktól, de vannak, akik házi kedvencként tartják. Ma már számos színváltozatot tenyésztettek ki, a legismertebbek talán az albínó laborpatkányok, amelyeket kísérleteknél használnak.

Bódy Gergő interjúját a fenti lejátszás ikonra kattintva hallgathatja meg. Címlapkép: Pixabay.