„Klubrádió
Megbeszéljük...

TGM: Trianon itt veszteség, a szomszédban győzelem

29/05/2020 21:56

| Szerző: Klubrádió

Nem ismerjük, nem tudjuk, hogy milyen lett volna a Trianon utáni Magyarország, ha nagy marad. Tamás Gáspár Miklós filozófus szerint ezért sem kellene Trianonról írni.

2020. május 29. Megbeszéljük - részlet 20.05.29. Tamás Gáspár Miklós
19:20
00:00

A francia forradalom óta törekedtek Európában a nagy birodalmak szétverésére, a független nemzetállamok megteremtésére. Voltak népek, például a lengyelek, amelyeknek nem volt országuk. A nagynak nevezett Magyarországot az osztrák hadsereg tartotta össze, a katonai hatalom éltette. Bécs kifejezetten örült, hogy megszabadult a tehertől a trianoni döntés után, amely legalább nyolc nemzetet érintett.

Tamás Gáspár Miklós filozófus szerint a századik évfordulón sem kellene Trianontól írni, értekezni. Azért nem, mert az értelmiség felkészültsége sem elegendő a történtek megértéséhez, másokról nem is beszélve. Tragédia volt, valami elveszett akkor, de hogy mi, azt nem igazán érti, tudja már senki. Azt különösen nem, hogy mi lett volna, ha egyben marad az a Magyarország. Ami a magyaroknak vereség, az egy sor európai nép számára győzelem volt, sőt megváltás. 1848 után már gyűlölték a hatalmat, amelyet tényleg csak az osztrák fegyverek tartottak össze. Mégis milyen „magyar” város az, amelyben lakosságnak csak a negyede magyar?

Komplikált világ volt, amelyet a világháború még bonyolultabbá tett. Előtte a nemzeti elnyomás elfogadott, természetes dolog volt, utána nem. A béketárgyalások során megpróbáltak valamiféle rendet tenni, az esélyeket kiegyenlíteni. Így sikerült. Tamás Gáspár Miklós szerint nem kellene Trianonról írni.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI

Megbeszéljük
2020.05.29. 16:00
Műsorvezető: Bolgár György