„Klubrádió
Megbeszéljük...

TGM: Szabadságra van szükség, nem bosszúra

4/08/2020 19:23

| Szerző: Bolgár György/Klubrádió/K.K.

Orbánéknak az lesz a büntetésük, ha látni fogják, hogy a magyar nép megint szabad. Abba bele fognak őrülni – mondja Tamás Gáspár Miklós filozófus.

2020. augusztus 04. Megbeszéljük - részlet 20.08.04. Tamás Gáspár Miklós
15:14
00:00

Egy demokratikus politikus nem mondhat, még csak nem is gondolhat olyat, hogy ha kormányra kerül a pártja, akkor a mostaniakat utoléri a bosszú. Így véli Tamás Gáspár Miklós filozófus, aki Gyurcsány Ferenc kijelentéséről mondott véleményt. A DK elnöke a Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakítása kapcsán nyilatkozott.

TGM szerint Gyurcsány alkotmányellenesen akar beavatkozni, miközben az egyetemet működtető kuratórium elnöke, Vidnyánszky Attila nem sértett alkotmányt. Azt a magyar kormány teheti meg. A Vidnyánszky-féléket védi az immunitás, ám viselniük kell a megvetést a magyar kultúra elárulásáért. A törvénysértéseket persze ki kell vizsgálni, a kormány több ezer jogszabályt sértett meg, és valóban el kell tüntetni még a nyomát is az Orbán-kormány cselekedeteinek – mondja a filozófus.

Az ország rossz állapotban van, nincs ereje a tiltakozáshoz. Az, hogy a fideszes többség törvényeket hoz, még nem bűncselekmény, ezért nem lehet megbüntetni senkit sem. A büntetés egyébként is a független bíróság dolga, nem egy következő kormányé. A most regnáló hatalomnak az lesz a legnagyobb büntetése, hogy látnia kell: a magyar nép újra szabad. Ebbe bele fognak őrülni a mostani vezetők – véli Tamás Gáspár Miklós, aki hangsúlyosan hozzáteszi, hogy itt nem büntetőjogi kérdésekről van szó.

Amennyiben a következő parlamentben nem lesz alkotmányozó többsége a jelenlegi ellenzéknek, akkor sincs nagy baj, mert sima többséggel is el lehet érni nagyon sok mindent. A bosszú gondolatával azonban ne kábítsuk magunkat – mondja a filozófus.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Klubrádió.

Megbeszéljük
2020.08.04. 16:00
Műsorvezető: Bolgár György