„Klubrádió
Utcafront

Templomok, kastélyok és pláza

10/10/2021 15:40

| Szerző: Klubrádió

Mi köze a Sydney-i Operaháznak egy dán templomhoz? Megismerhetjük az Utcafront adásában a Karsai-palota, a Csillagerőd és az Etele pláza történetét is.

2021. október 09. Utcafront (2021. október 09., szombat 17:00)
51:32
00:00
Műsorvezetők: Rózsa Péter Szerkesztők: Árva Brigitta

Aki maga elé tudja képzelni a Sydney-i Operaház épületét, az gondolhatja, hogy az építész, Jorn Utzon egyik dániai temploma sem kismiska – pestiesen szólva. Sylvester Ádám mesélt erről.

Egy évtizedekig elhanyagolt, lerobbant, felállványozott Andrássy úti palota éled újjá – a Karsai-palota, amelynek Kelecsényi Kristóf mondta el korai történetét.

Egyébként, anno itt működött a Palermo kávéház és ha már – mivel éppen e hétvégén lesz a kávéházak éjszakája -, a vele szemben volt egykori Japán kávéházról emlékezett meg Kozár Alexandra.

A héten átadták a komáromi Csillagerődöt, Magyarország legújabb múzeumát, amiben a világhírű szobrok egy-egyes méretű másolatait láthatjuk. Az erődöt valósággal a föld alól kellett kimenteni, hogy belőle egy korszerű és méltó épületegyüttes legyen. Az építész, Mányi István volt a vendégünk.

Kelenföld – új, multifunkcionális városközpont emelkedik lassan itt. Az Etele pláza már kész, Torma Tamás erről és az un. intermodális várostervezésről beszélt.

Végül Laczik Bálint ismét felfedezett egy egészen extra történetet, amelynek egy 121 fokos, csodásan festett lépcsőzettel állítottak emléket egy franciaországi városkában.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Utcafront
2021.10.09., szombat 17:00
Műsorvezető: Rózsa Péter
Szerkesztő: Árva Brigitta