„Klubrádió
Reggeli gyors

Teljes a káosz a NAT körül, és nem csak Takaró miatt

26/09/2019 14:56

| Szerző: Klubrádió

Összevisszaság, homály, ide-oda ugrálás jellemzi a Nemzeti alaptanterv körüli munkát, és már nem csak a magyar nyelv és irodalom tanterv körül vannak bajok – mondta Arató László, a Magyartanárok Egyesületének elnöke. A szakmai fórum vezetője arról is beszélt, szerinte miért szomorú, hogy Takaró Mihály szerepet kapott a projektben, és miért tatja primitívnek.

2019. szeptember 26. Reggeli gyors-részlet/Interjú Arató Lászlóval (19.09.26.)
07:41
00:00

Nem csak a magyar nyelv és irodalom tanterv kidolgozásával megbízott munkacsoport körül vannak problémák, hanem a történelem és az ének-zene tantárgyakon dolgozó bizottságnál is – mondta nem hivatalos értesüléseire hivatkozva Arató László, a Magyartanárok Egyesületének elnöke.

A szakmai fórum vezetője ezt annak kapcsán mondta, hogy június végén otthagyta az új Nemzeti alaptanterv (NAT) előkészítésével megbízott kutatócsoportot a magyar nyelv és irodalom tantárgyon dolgozó valamennyi szakértő, összesen hat fő. Az ok Takaró Mihály szélsőjobboldali irodalomtörténész megjelenése a tantervkészítésben.

Takaró a szélsőjobboldali, antiszemita szerzőket magasztaló, vagy az általa nem elég magyarnak tartott írókat gyalázó kijelentéseiről ismert. Az irodalmi Nobel-díjas Kertész Imrét gyenge, és nem magyar írónak tartja, Petri György költő szerinte a pokolra került, Spiró György emberi mivoltáról kétségek közt beszélt, Esterházy Pétert olyan kultúrarombolónak gondolja, akit nem kell tanítani, a Nyugatról pedig azt mondta, az csak egy kis zsidó lapocska volt.

Kárpát-medencei irodalomtanárok találkozója Egerben
 
Takaró Mihály irodalomtörténész a Kárpát-medencei irodalomtanárok találkozójának nyitóünnepségén az egri városháza dísztermében 2018. július 23-án. MTI Fotó: Komka Péter
 

 

Káosz, homály, ide-oda ugrálás

Arató László szerint Takaró Mihály fellépésén és az általa képviselt nézeteken kívül azért is távozhattak a szakemberek a munkabizottságból, mert összevisszaság uralkodik a projektben. Káosz, homály, ide-oda ugrálás jellemzi többnyire a NAT körüli viszonyokat, és senki nem tudja, mi van és mi lesz – mondta.

A csoport tagjai ugyanis elvégeztek egy munkát, majd azt hallották, hogy a kidolgozott tanterv még felülvizsgálatra szorul, nemzetibbé és keresztényebbé kell tenni, ráadásul az átdolgozás módja is zűrzavaros és szakszerűtlen volt. Plusz ott volt az ideológiai elem, amelyet Takaró Mihály képvisel.

Róla, más szélsőjobboldali megnyilvánulásain kívül azt is tudni kell, hogy 2012-ben még kívülről követelte Nyíró József , Wass Albert és Szabó Dezső tantrevbe kerülését, sikeresen, valamint Tormay Cécilét és Herczeg Ferencét sikertelenül, mostanra azonban ez a helyzet jelentősen megváltozott. Takaró már nem kívülről igyekszik átmosni a tantervet, hanem az Oktatási Hivatal megbízásából belülről, ami nagyon szomorú – mondta a magyartanár.

Mint az ötvenes években

Arató László szerint nevetséges törekvés a tanterv nemzetibbé és keresztényebbé alakítása, mert egy magyar tanterv akkor szolgálja a nemzet érdekét, ha jó minőségű és a hagyományt hatékonyan közvetíti. Attól, hogy le van öntve nemzeti szólamokkal, nem lesz a hagyományőrzésnek, és -közvetítésnek jobb eszköze.

Az egyesületi vezető szerint bár takaró manapság szelídebben fogalmaz, a nagyon kemény szélsőjobboldali megjegyzéseit – legalábbis a sajtóban – még évekkel ezelőtt tette, de a szakmaiságával így is komoly gondok vannak. Irodalomszemlélete az ötvenes évek színvonalát idézi, amikor a sematikus, direkt módon eszmeközvetítő irodalmat látszik előnyben részesíteni. Márpedig a közvetlenül politizáló, folyton és direktben a nemzeti sorskérdésekkel foglalkozó irodalom a XXI. század elején aligha nevezhető korszerűnek és hatásosnak – mondta Arató.

A tanári egyesület elnöke megjegyezte, a legjelentősebb magyar írók, költők sem eszmeközvetítésben utaztak legnagyobb műveikben. Vörösmarty, bár az erősen agitatív Szózat szerzője, igazán nagyot A vén cigány, az Előszó vagy Az emberek című verseivel alkotott, amelyekben a direkt közösségi képviselet nem áll előtérben..

Jelzésértékű volt a primitív kirohanás

Takaró meglehetősen naiv, direkt és didaktikus irodalomszemlélete az összetettebb művekkel szemben „oskolás” módon a sematikus alkotásokat képviseli. Ezt mutatja Esterházy elleni primitív kifakadása is. Esterházynál ugyanis – aki a Harmonia caelestisben személyes történelemként jelenítette meg a nemzet történelmét – kevés hitelesebb alakja volt az ezredfordulón a közös ügy képviseletének.

Ezen kívül az is elmondható róla, hogy a XX. század három legnagyobb katolikus írójának egyike volt, Babits és Pilinszky mellett – mondta Arató László, aki szerint egyszerűen arról van szó, hogy ez a fajta összetett irodalmiság a Takaró-féle irodalomszemléletnek nem ízlik.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyors/Interjú Arató Lászlóval
2019. szeptember 26., csütörtök 07.45
riporter: Lampé Ágnes