„Klubrádió
Reggeli gyors

TASZ: Nincs kontroll a megfigyelés fölött

20/05/2020 14:49

| Szerző: Klubrádió

Olyan törvényt fogadott el kedden az Országgyűlés, amellyel a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat lényegében minden kommunikációra ráláthat majd. A jogszabály még az adatvédelmi hatóság vezetőjének sem tetszett, kifogásolta a „korlátlan megfigyelést”. A TASZ szakértőjét, Remport Ádámot kérdeztük.

Az ország kibervédelmére új munkacsoportot hoznak létre a Nemzetbiztonsági Szakszolgálaton belül, és ez a munkacsoport olyan jogosítványt kap, amellyel az úgynevezett elektronikus hírközlő hálózatok forgalmát korlátlanul ellenőrizheti – mondta Remport Ádám, a TASZ magánszféra projektjének jogi munkatársa. Jelezte: erre még a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság is azt reagálta, hogy sokkal jobban meg kellene határozni, pontosan milyen forgalmat, milyen adatokat lehet ellenőrizni. Akkor is, ha csak úgynevezett metaadatokról van szó, tehát a kommunikáció tartalmát elvileg nem lehet megismerni. A metaadatokban benne van a többi között, hogy ki kezdeményezett  hívást, kik beszéltek, mikor, mennyi ideig, cellainformációk szerint hol voltak, és ez igaz az internetes kommunikáció nagy részére is, ami nem titkosított.

Remport Ádám egyetért az adatvédelmi hatósággal, szükséges lenne meghatározni, hogy a lehető legrövidebb megőrzési idő után törölni kelljen az adatokat. Valamint, hogy ez ne vezessen teljes körű megfigyeléshez, ne figyeljen minden kommunikációt a szakszolgálat, hanem sokkal célzottabban intézzék, ott, ahol gyanús. 

Hangsúlyozta: a legnagyobb probléma, hogy a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat fölött nincs semmiféle kontroll. Elviekben két-három ellenőrző szereplő lehetne: elsőként a miniszter, aki nem tekinthető elfogulatlannak a saját maga által irányított szervezettel szemben, aztán a parlament nemzetbiztonsági bizottsága, amely, ha a kormánypárti tagok kivonulnak, határozatképtelen lesz, így sikeresen tudja obstruálni a munkát, ahogy arra volt is már példa. Illetve ott van még az adatvédelmi hatóság, amelynek aránylag korlátozott jogköre van a szolgálatok felügyeletére, és az is megkérdőjelezhető, hogy politikailag kényes ügyekben mennyire elfogulatlan. Remport Ádám szerint a hatékony felügyelet kiépítése segítene, erre van is strasbourgi bírósági ítélet, de a szolgálatok működése nem választható el a jogállam általános állapotától.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.com

Reggeli gyors
2020.05.20. 07:45 
Műsorvezető: Para-Kovács Imre