„Klubrádió
Reggeli gyors

TASZ: Alkotmánysértő a médiatörvény

12/11/2019 13:45

| Szerző: Klubrádió

A TASZ és a Mérték Médiaelemző Műhely segítségével pert indít a Civil Rádió, mert év végétől el kell hallgatnia. A jogvédő szervezet szerint a médiatörvény egy rendelkezése Alaptörvény-ellenes.

2019. november 12. Reggeli gyors / részlet, Bodrogi Bea, TASZ (19.11.12.)
06:51
00:00

A Civil Rádiónak elvették a frekvenciáját, ezért pert indít a TASZ és a Mérték Médiaelemző Műhely segítségével, mekkora játéktér maradt? – kérdeztük Bodrogi Beát, a jogvédő szervezet politikai szabadságjogi projektjének szakértőjét.

Azt mondta: viszonylag szűk a játéktér, amelyben fel tudnak lépni. A Civil Rádió műsorszolgáltatási jogosultsága idén lejár, és a médiatörvény azt mondja, hogy ha jogszerűen működik egy műsorszolgáltató, akkor új pályázat nélkül meghosszabbíthatják jogosultságát öt évre. Ezt utasították el, tehát nem elvették a frekvenciát, hanem nem hosszabbították meg a sugárzás lehetőségét – pontosított.

Arra hivatkoztak, hogy a Civil Rádió többször, ismételten megsértette a médiatörvényt – erre van egy törvényben előírt kötelezettség, amely meghatározza, hány százalékban kell magyar zenét sugározni. Ezt valóban megsértette a Civil Rádió, de Bodrogi Bea megjegyezte, a műsorkvóták mérése körül is vannak problémák a Médiatanácsnál és a rádióknál is. Visszatérve az esetre: emiatt többször is kisebb bírságokat szabtak ki a Civil Rádióra, 15-50 ezer forintos tételeket, ezeket a rádió befizette.

Azt állítják, hogy a médiatörvény alkotmánysértő, mert ugyanazért a jogsértésért nem lehet kétszer szankcióval sújtani senkit. Ez szerintük az alaptörvénybe ütközik, és azt kérték a bíróságtól, hogy függessze fel az eljárást. A cél az, hogy a Médiatanács semmisítse meg ezt a határozatot és a bíró forduljon az Alkotmánybírósághoz, kérve a médiatörvény ezen rendelkezésének felülvizsgálatát, mivel az szerinte alaptörvény-ellenes.

Szűk mozgásterük van, a médiatörvénynek csak ezt a részét tudják támadni, azt nem ígérhetik rövid távon, hogy frekvenciát kaphat a Civil. De ha helyt adnak ennek a kérelemnek, akkor hosszú távon javulhat a közösségi rádiók helyzete. És – hívta fel a figyelmet Bodrogi Bea – csak a műsorkvóta megsértéséről beszélünk, nem sugároztak gyűlöletbeszédet, nem a tartalommal volt baj.

 
régi rádiók (pxhere.com)
 
 


Stock Richárd, a Klubrádió vezérigazgatója a 168 Órában fejtette ki aggályait a médiatörvény júliusi – javarészt észrevétlenül maradt – módosításáról. Egyebek mellett azt mondta, a törvény egyrészt hatóságként definiálja a Médiatanácsot, azonban, hogy döntéseit ne kelljen közigazgatási határozatba foglalni, amely bíróság előtt megtámadható lenne, adott pillanatban tulajdonosi jogot ad a testületnek. Egyszerre szabályozó hatóság és tulajdonos. Stock Richárd szerint ez kétszeresen is abszurd. Egy szervezet vagy hatóság, és mint ilyen, gyakorol ellenőrzést a vele hatósági jogviszonyban álló ügyfelek működése fölött, vagy tulajdonos, amikor is szerződéses kapcsolatokat alakít ki a polgári jog szabályai szerint. Ez utóbbi esetben viszont nem lehet egyszerre saját ellenőrző testülete is. Az új módosítással szerinte a médiatörvény sérti az alkotmányt és szembemegy az Európai Unió frekvenciahasználatról szóló irányelveivel is.

Arra is felhívta a figyelmet Stock Richárd, hogy a rádiós frekvenciák hosszabbításánál a mérlegelés eredményét korábban legalább írásba kellett foglalni, azaz határozatban kellett rögzíteni az indokokat. Így – egészen idén júliusig – legalább vitatni lehetett, mert bírósághoz fordulhatott az a fél, amelyik jogsértőnek találta, hogy nem kap további működési lehetőséget. Ez változott meg ez év közepén, és ehhez kellett megváltoztatni a Médiatanács jogállását is.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: Instagram

Reggeli gyors
2019.11.12. 08:20
Műsorvezető: Dési János