„Klubrádió
Galaxis kalauz

Tanúság, hit, bizalom – Láthatatlan erők?

19/09/2020 17:14

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A Galaxis kalauz 105. epizódja ott folytatódott, ahol az előző adást befejeztük. Arról beszélgettünk, hogy a jeles eseményeinket szeretjük nagy társaságban ünnepelni, tanúk előtt.

2020. szeptember 16. Galaxis kalauz (2020. szeptember 16., szerda 15:00)
48:29
00:00
Műsorvezetők: Lay Viktória, Timár Ágnes Szerkesztők: Lay Viktória, Timár Ágnes

Ahogy az a korábbi adásból ki is derült, ennek az egyik oka lehet például a fogadalmak törvényesítése. Más szóval, ha valaki tudja igazolni, hogy úgy volt, akkor úgy volt. A 105. epizódben először azt vizsgáltuk, hogy ki tudja igazolni, hogy úgy volt-e? Egyáltalán mi határozza meg a tanú hitelességét?

Lattmann Tamás nemzetközi jogász elmondta, hogy vannak egyedi esetek arra nézve, hogy ki lehet tanú egy adott ügyben, és vannak mindig működő törvényszerűségek. Ezek azonban országonként eltérhetnek, tette hozzá. A tanú hitelességének kérdése már egy bonyolultabb ügy, derült ki az interjúból. Bár az etnikai hovatartozástól az anyagi helyzetig rengeteg szubjektív dolog befolyásolható lehet, a bíróságnak mégis tartózkodnia kell attól, hogy ezek valóban tényezővé váljanak, ha az ügy szempontjából nincs jelentőségük.

Persze nem lehet mindent tanúsítani, igazolni, bizonyítani, és valamit talán nem is kell. Az ember vele született képessége a hit. Ahogy a műsor folytatásában is kiderül, több oka volt a kialakulásának, ahogy a fennmaradásának is. Máté-Tóth András valláskutató, teológus nem csak arról beszélt, mi hívhatta életre a vallást, de azt is elmondta, milyen változásokon ment keresztül az elmúlt évszázadok folyamán. Az interjúban arról is beszélt a valláskutató, vajon helyénvalók-e azok a törekvések, amelyekkel sokan Isten létét igyekeznek bizonyítani.

Még ha valaki vágyik is a beszélgetésben említett bizonyítékokra, sokszor be kell látnia, hogy nem adatik meg, de legalábbis nem olyan formában, ahogy szeretné. Ahogyan a párkapcsolatok alapját is olyan láthatatlan érzések jelentik, amelyek csak bizalom néven foglalhatók össze. A résztvevő feleknek pedig csak egy lehetőségük van: mindig a legjobbat feltételezni.

A műsor zárásaként Megyeri Zsuzsa családterapeuta, pszichológus beszélt arról, honnan is ered a bizalom képessége. Az interjúban elmondta, a kapcsolatainkban fellelhető bizalom, vagy éppen bizalmatlanság egy úgynevezett ősbizalomra vezethető vissza, amelyet otthonról hoztunk. Elmondta, a családi háttér, az, hogy milyen közegben élt csecsemőkorától kétéves koráig egy ember, nagyban befolyásolja, hogy milyen döntéseket hoz, ha párválasztásról van szó. Megyeri Zsuzsa ugyanakkor hozzátette, mindannyian bizonyos mennyiségű sérüléssel vágunk neki az egyes kapcsolatainknak, de egy nehezebb kiindulópont semmiképpen nem jelenti azt, hogy ne lehetne, vagy éppen ne kellene dolgozni egy kapcsolat megmentésén, megjavításán.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

Galaxis kalauz
2020.09.16.00
Műsorvezető: Timár Ágnes