„Klubrádió
Élőben a városból 2.0 - Autótól a Zebráig

Tanóra, nem csak autósoknak

3/04/2019 14:24

| Szerző: Klubrádió

Az Élőben a városból minden hónapban a hallgatók kérdéseivel kezd. Most az egyik téma a bringázás volt.

2019. április 03. Élőben a városból 19.04.03.
44:29
00:00

Útkereszteződés-e a körforgalom? Mit jelent a sárga villogó fény egy autón? Szabad-e bringázni a járdán? Szabad-e megállni egy kapubejáróban? Hogyan kell közlekedni egy három sávos úton? A „kreszprofesszor”, Pető Attila válaszolt ma a hallgatók kérdéseire.

Számos közlekedési kérdést tettek fel az sms-t küldő és telefonáló hallgatók. Néhányra itt a válasz:

- A körforgalom útkereszteződésnek számít, miután két vagy több út szintbeli találkozása. Ez azt is jelenti a KRESZ szabályai szerint, hogy az előtte lévő táblák (pl. sebességkorlátozás) hatályát feloldja.

- A sárga villogó egy figyelmeztető jelzés. Menet közben talán csak a túlméretes járműveknek érdemes használniuk, ugyanis az ilyen jelzéssel közlekedőket a többi jármű vezetőinek fokozott óvatossággal kell megközelíteniük. A sárga villogóval ellátott autókkal például fel lehet állni a járdára és néhány egyéb előnyt is élveznek, de korántsem annyit, mint a megkülönböztető jelzéssel ellátott járművek.

- Kapukijáróban szabad megállni, akár várakozni is, ha tulajdonos erre engedélyt ad, egyéb esetben a ki- és behajtást nem szabad akadályozni. A kérdés akkor igazán érdekes, ha a kijáró előtt és után például fizető parkolók vannak.

- Örökzöld kérdés, hogy három sávos úton hogyan kell közlekedni. A válasz egyszerű: itt is érvényes a jobbra tartási kötelezettség.

- És még egy vissza-visszatérő kérdés, hogy szabad-e járdán kerékpározni. Nos, alapesetben nem szabad. A kerékpárosoknak a kijelölt kerékpárúton, vagy az úttesten kell közlekedniük, a járda a gyalogosoké. Kerékpárutat viszont kijelölhetnek a járdán is, de ezt jelezni kell. Pető Attila is megerősítette sokak tapasztalatát, miszerint a bringások közlekedési szabályaiban bizony van némi bizonytalanság.

Fábián László műsorát meghallgathatja, ha a fenti „lejátszás” ikonra kattint.