„Klubrádió
Esti gyors

Tanár van, diák van. És gép és program?

28/03/2020 06:24

| Szerző: Klubrádió

Működik a digitális oktatás úgy, ahogy. Bizonyos feladatokat bizony el kell halasztani, át kell rendezni a tananyagot.

2020. március 27. Esti gyors - részlet 20.03.27. Kerner Erzsébet
05:33
00:00

Most nem csak a diákok tanulnak, hanem a tanárok is, egymástól és a tanítványaiktól – mondja Kerner Erzsébet, a kunszentmiklósi Baksay Sándor Református Gimnázium és Általános Iskola tanára. Ugyanis mindenki a saját, otthoni eszközeivel próbál boldogulni, ami sok esetben nem egyszerű. Újakat beszerezni sem könnyű. A gyerekeknek sincs sok esetben megfelelő számítógépük, vagy ha van a családban, azt lehet, hogy a szülőknek kell használniuk távmunkára.

Bizonyos órarend létezik, tehát ha a tanár kiad egy feladatot, azt a diáknak adott idő alatt meg kell oldania, és erről visszajelzés érkezik. Nem lehet tudni, hogy azért nem jön válasz, mert a tanuló nem tudja a megoldást, vagy azért, mert épp nem fér hozzá otthon egy géphez.

Gond van a szoftverekkel is. Van, ahol a távoktatásra alkalmas programot csak az informatikus és az igazgató ismerte eddig, a pedagógusoknak most kellene -kellett volna- megtanulniuk, ha lenne rá lehetőségük.

Kerner Erzsébet szerint a diákok hiányolják a személyes kapcsolattartást. Ezért is kell úgy döntenie sok tanárnak, hogy átrendezi a tananyagot, bizonyos részeket elhalaszt későbbre.

A tanárnő hangsúlyozta: tisztelet a szülőknek, akik megpróbálják áthidalni ezeket a nehézségeket.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Komka Péter.

Esti gyors
2020.03.27. 18:00
Műsorvezető: Selmeci János