„Klubrádió
Reggeli gyors

Tajani: nem szabad kizárni a Fideszt a néppárti frakcióból

11/03/2019 07:38

| Szerző: Klubrádió

Orbán talán már a kilépést fontolgatja, mások szerint maradni akar az Európai Néppártban.

2019. március 11. Reggeli gyors - 19.03.11. Lapszemle
05:03
00:00

Különféle visszajelzéseket kapok Budapestről, és nekem úgy tűnik, Orbán Viktor az Európai Néppártban akar maradni. Ugyanakkor tisztában van azzal, hogy ehhez bizonyos értékeket el kell fogadni és szolidaritást kell tanúsítania a kampány során – kezdte Manfred Weber a Welt am Sonntagnak adott újabb interjújában, amiben bejelentette, hogy személyesen akar tárgyalni a magyar kormányfővel Budapesten, hogy hitele legyen a meggyőzésnek. Az interjú szinte minden német és osztrák lapban hírértékű lett, de még az angol nyelvű lapok is beszámoltak a váratlan fejleményről, hisz nem egy újság megírta még a múlt héten, hogy az Európai Néppárt frakcióvezetőjének a választásokig hátralévő időben Magyarország nem szerepel a kampány naptárában.

A Politico értelmezésében Manfred Weber döntésében kulcsfontosságúnak az számít, hajlandó-e Orbán Viktor a CEU Budapesten maradása érdekében változtatni eddigi retorikáján és intézkedni, hogy még időben meg lehessen állítani a kiköltözést Bécsbe.

Forrás: Flickr.com
 

Lapáton van a Fidesz

A német Tagesschau úgy kommentálja az interjút, hogy Weber értésére akarja adni, lapáton van a Fidesz az EPP-ben, úgyhogy ennek megfelelően kellene komolyan venni a néppárti aggályokat. A lap ugyanakkor úgy látja Orbán Viktor pénteki rádióinterjúja után, hogy már a kilépést fontolgatja. Vagy ha mégis benn maradna, akkor a pártcsaládot a maga képére akarja formálni.

Orbán Viktor pénteki rádiós nyilatkozatára a Washington Post is vevő volt, az AP hírügynökség tudósítását a szerkesztők az Orbán-Jaroslaw Kaczynski barátságra hegyezték ki. Ha Orbánt elűznék az Európai Néppártból, akkor a Jog és Igazságosság pártelnökéhez fordul szövetségkötés szándékával. A New York Times is ugyanígy hozta a kiemelt hírek között, a Trump-párti Breibart News pedig saját tudósítói anyagot adott közre, kiegészítve azzal, hogy hogy az Konzervatívok és Remormisták Európai Szövetségébe tartozó lengyelek ugyanúgy 7-es cikkely szerinti bűntető eljárás alatt vannak, mint a magyar kormány.

A Der Standard Antonio Tajanit idézi: az Európai Parlament elnöke szerint nem szabad kizárni a Fideszt a frakcióból, hisz mindössze 12 tag szorgalmazta csak 9 országból.

A cseh kormányfő már volt Trumpnál

A Varsóban keltezett cikk a Gulf Timesban/Öböl Időkben a Varsói szerződés három egykori tagállamának miniszteri találkozójáról számol be, amihez apropót a hétvégén a NATO-hoz való csatlakozásuk 20. évfordulója szolgáltatott. A március 12-i évfordulót katonai parádéval ünnepelték a vasárnap a lengyel fővárosban, amelyen Andrej Babis cseh kormányfő (nem mellesleg most érkezett haza a Fehér Házból a Trump-találkozót követően) és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő társaságában Orbán Viktor is részt vett. Orbánt nem idézi a tudósítás, ellenben Morawieckitől kiemeli, hogy az elmúlt két évtizedben mindhárom tagország bebizonyította, helyt tud állni az Észak-atlanti Katonai Szövetség kötelékében, azonban a kíberháború most mindannyiuk számára kihívást jelent. Kedden, 12-én Prágában folytatódnak az évfordulós NATO-ünneplések.

 

Célkeresztben az akadémikusok

A New York Timestól azonban inkább a Magyar Tudományos Akadémiára vonatkozó írást érdemes kiemelni, amely arról az évek óta tartó folyamat betetőzéséről ír, amelynek során a kormány egyre szorosabb ellenőrzés alá veszi a közéletet. Kezdődött a médiával, folytatódott a gazdasággal, az oktatással és most a tudományos életet fosztja meg szabadságától. S az MTA kutatói által létrehozott Forum közösségi véleményének ismertetésével jelzi: a Lovász László és a Palkovics László által egyeztetett megállapodás nem garantálja a kutatói szabadságot. „A szándéknyilatkozatban semmi olyan garanciát nem látunk, mely biztosítaná a szabad tudományos munkát.” A Reuters cikke ennek kapcsán arra is felhívja a figyelmet, hogy az utóbbi idők kormányzati intézkedései nyomán, legutóbb az CEU elüldözését követően is, tüntettek és szinte egymást érik a szüntelen tiltakozó akciók.

Jogviták az Európai Unióval

Az ENSZ kiadványának számító ReliefWeb a magyar alkotmánybíróság minapi döntését vesézi ki, miszerint nem alkotmányellenes a Stop Soros névvel fémjelzett törvény. A döntést kontextusba helyezi, miszerint a magyar kormánynak az Unióval is számos jogi vitája van, amely a 7-es cikkely megindításához is vezetett, illetve összefüggésbe hozza az Orbánnak adott ultimátummal, amely az EPP-ből való kizárás kockázatával jár.

A The Week brit-amerikai folyóirat a női politikusnak lenni Magyarországon témáját dolgozta fel megszólaltatva többek között a momentumos Donáth Annát és Nagy Blankát, de a fideszes Novák Katalin is szót kapott, aki szerint nőnek és férfinak egyként kihívás ma politikusként dolgozni.

Csernyánszky Judit lapszemléjét a fenti "lejátszás" ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.