„Klubrádió
Esti gyors

Születésszámok: lesújtó adatok

27/08/2019 18:44

| Szerző: Klubrádió

Az első félévi demográfiai adatok kifejezetten rosszak. Mindig próbál az ember óvatoskodni, hogy vannak pozitív meg negatív tendenciák, de most nincs félig teli pohár – mondta Kapitány Balázs, a KSH munkatársa.

2019. augusztus 27. Esti gyors / részlet, Kapitány Balázs (19.08.27.)
03:40
00:00

Kapitány Balázs: a most bevezetett családtámogatási intézkedéseknek még nem lehet hatásuk a születésszámra, de már kilenc éve növekvő családtámogatási rendszer van Magyarországon, elég sok pénzt fordít erre az ország a GDP-hez mérten.

Emiatt egyértelműen érdekes, hogy az első félévi adatok kifejezetten rosszak. Az ember mindig próbál óvatoskodni, hogy vannak pozitív meg negatív tendenciák, de itt nincs félig üres és félig teli pohár, ez egyértelműen üres – közölte Kapitány Balázs. A születésszám 41 902 volt ebben a félévben, ami minden idők legalacsonyabb születésszámát vetíti előre, hacsak nem lesz trendváltozás. Körülbelül 3 százalék az elmaradás az előző évhez képest, a júniusi adat (7057 baba született) az, amely 6,3 százalékkal alacsonyabb, mint az előző év hatodik hónapjáé, ez minden idők legalacsonyabb júniusi babaszáma, amióta a KSH méri.

Mindez olyan környezetben történik, ahol folyamatosan családtámogatási intézkedések próbálják növelni a gyermekvállalási kedvet. Kapitány Balázs szerint lehet fordulat a második félévben, ha az újabb intézkedéseknek lesz hatásuk. A korábbi intézkedések picit megtolták a gyerekszámot, aztán hamar kifulladt ez a hatás. A teljes termékenységi arányszám megint visszaesett 1,5-ről 1,4-re. Nemcsak azért, mert egyre kevesebb a Magyarországon élő anyuka, hanem mert közöttük is csökkent a gyermekvállalási kedv.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Esti gyors
2019. augusztus 27., kedd 18:30
Műsorvezető: Kárpáti Iván