„Klubrádió
Belső közlés

Szőcs Géza: A végtelenből kivont végtelen

6/03/2021 19:19

| Szerző: Pályi Márk / Klubrádió

A Klubrádió honlapján minden hétvégén közzéteszünk egy verses vagy prózai felolvasást Belső közlés című irodalmi műsorunk felvételei közül. Ma Szőcs Géza A végtelenből kivont végtelen című versét hallgathatják meg Valcz Péter színművész előadásában.

2021. március 06. Belső közlés (2021.03.06. Szőcs Géza)
01:40
00:00
A tavaly tavaszi karantén idején indult rovatunkan itt a honlapon korábban már szót ejtettünk Szőcs Géza költészetének jelentőségéről, és halála óta – a személye könnyebb elhelyezhetősége érdekében – néhány hetente egy-egy újabb verset közlünk tőle Valcz Péter előadásában, amelyek eredetileg a Klubrádió irodalmi műsorában hangzottak el. Legutóbb januárban A rács két oldalán című versét, mától kezdve pedig az egyik legjátékosabb remekművét hallgathatják meg, melyet el is olvashatnak ide kattintva.

A végtelenből kivont végtelen című vers tudományos alapú, de ironikus hangú, Szőcsre oly jellemző módon avantgárddá sarkított eszmefuttatása szerint ha a végtelenből kivonjuk a végtelent, akkor a kétharmadot kapjuk eredményként. Ez nemcsak vicces annak árnyékában, hogy Szőcs Géza 2010-től egy egész másféle kétharmad szolgálatában állt, hanem meghallgatva vagy elolvasva a verset egy nagyon kedves költeménnyel gazdagodunk, amely a kiszámítható láthatár és a valódi, talán csupán álmunkban megközelíthető lényeg ellentétpárjának terepére kalauzol el bennünket. Aki Szőcs Gézáról többet szeretne megtudni, erre a linkre kattintva számos információt és érdekességet találhat róla.