„Klubrádió
Reggeli gyors

Szlovákiában már vesztett a populizmus

1/04/2019 07:10

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Caputová, a szlovák Julia Roberts Orbán ellentéte. Liberális fordulat a nacionalizmus egyik fellegvárában. A migráció téma, de nem a legfontosabb Európában. Hírek a világsajtóból.

2019. április 01. Reggeli gyors 19.04.01. Lapszemle
05:12
00:00

A szlovák Julia Roberts

Erin Brockovichként vagy a szlovák Julia Robertsként mutatják be Szlovákia új elnökét a CNN-ben, aki többek között azzal szerzett népszerűséget magának, hogy 14 éven át kitartóan küzdött egy szemétégető cég ellen, amelyik illegálisan akart telephelyet létesíteni Zuzana Caputova szülővárosában. A pert megnyerte Caputova, és korrupció ellenes harcával, liberális nézeteivel Szlovákiában új korszak köszönt be. Győzelmét ünneplő köszöntő beszédét nemcsak anyanyelvén, hanem magyarul, és még három nyelven elmondta, ezzel is jelezve nem kér az ország megosztottságból, mindenki elnöke akar lenni. Emellett több tudósítás, így a CNN- is kiemeli a Reuters alapján, hogy a szomszédos országok populizmusán felülkerekedve új irányt szab a politikának, amit kifejezetten jó jelként értékelnek az uniós parlamenti választások előtt: ezzel erőre kaphatnak a liberálisok.

Orbán ellentéte nyert

A Bloomberg amerikai hírügynökség ehhez még azt hozzáteszi, hogy nemcsak Szlovákiában, de Lengyelországban is erősödni látszik az uniópárti politika, a Jog és Igazságosság pártja igencsak küzd azért, hogy vezető politikai erejét fenntartsa. Caputováról megjegyzi, mindenben épp Orbán Viktornak az ellentéte.

A Wall Street Journal is úgy értékeli a szlovák elnökválasztás eredményét, hogy az európai nacionalizmus egyik melegágya, Szlovákia politikája liberális fordulatot vett.

AND THE WINNER IS...
 
Forrás: Flickr.com
 

 

Weber nem kér a szélsőségesekből

A Der Standard idézi Frans Timmermansnak, az Európai Bizottság alelnökének és bizottsági elnökjelöltjének az interjújából az osztrák kancellárra és a Manfred Weberre vonatkozó kritikát, miszerint az osztrák kancellár nem tudja kontroll alatt tartani a vele kormányzó szélsőséges erőket, az alkancellár Strachet épp úgy, mint pártját, az FPÖ-t, akárcsak Manfred Weber a maga szélsőségeseit. Ugyanakkor utalt arra, hogy Weber ennek mondott ellent, amikor úgy fogalmazott, hogy nem szeretne a szélsőséges erők szavazataival bizottsági elnök lenni.

Egy nyugodt zug - Ausztria

A brit Independent a magyar származású Magda Williamset szólaltatja meg, aki arról panaszkodik, hogy a Brexit-viták óta ismét menekültnek és idegennek érzi magát Nagy-Britanniában, épp olyan hontalannak, mint gyerekkorában, amikor szüleivel együtt 13 évesen elmenekült Magyarországról. A Brexit-pártiak gyűlöletét szerinte bigott, xenofób, rasszista és fasiszta érzelmek fűtik. Nem akar többé egy olyan országban élni, mint ahonnan elmenekült. Elköltözik Nyugat-Európa nyugodt zugába, s szerinte ez Ausztria lehet.

Salvini, Bannon és Orbán nem a legjobb lóra tett

A Süddeutsche Zeitung 46 ezer uniós állampolgár megkérdezését összegző elemzést adott közre, amelyet a European Council of Foreign Relations készített arról, mi lesz az uniós választások meghatározó témája. A migráció lényeges kérdés, de nem központi, sőt ezen a listán Magyarország nem szerepel az élen. Ott Ausztria, Svédország, Dánia és Németország jött szóba. De legalább ilyen mértékben, ha nem jobban aggasztja a közép-kelet európaiakat a kivándorlás. Magyarországot tekintve pedig a határvédelemre vonatkozó igény mutat magas támogatottságot. A magyaroknak 56%-a szeretné lezárni a határokat, a németeknek viszont csak 34%-a. Ennél azonban jobban izgatja a magyarokat az egészségügyi ellátórendszer. Kimagasló számot produkált Magyarország a korrupció elítélésében, a megkérdezettek 72%-át nyomasztja. A felmérést vezető szakértő szerint viszont megnyugtató, hogy nem a migráció áll a választások homlokterében: Orbán Viktornak, Matteo Salvininek és Steve Bannonnak nem sikerült számításaik szerint mobilizálni a migránsellenes szavazókat. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nincs jelen a térségben az iszlámofóbia.

Orbán Viktor Moszkvában
 
Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor
 MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
 


Kockázatos az orosz-magyar kapcsolat

A globális nemzetbiztonsági kérdésekkel foglalkozó amerikai folyóirat, a Global Security Review Magyarország biztonság- és energiapolitikáját bemutatva azt állítja, hogy hazánk kapcsolata Oroszországgal kockázatot jelent egész Európára nézve. Ezt részben a most megkötött Törökországon át vezető orosz gázszállítási szerződésből vezeti le. Persze az Északi Áramlat 2 vezeték is hasonló szerződésen alapul a németekkel, de a különbség mégis óriási a két ország között. Magyarország illiberális országgá vált, az oroszok trójai falova lett, amellyel Orbán uniós-ellenes retorikájával sikerült előidézni az Unió megosztottságát is. Emellett Ukrajna nyugati partneri kapcsolatait is akadályozza Magyarország, s a nemrégiben ideköltöztetett orosz befektetési bank is alátámasztja azt az állítást, miért is jelent Európára nézve kockázatot hazánk Orbán Viktor orosz kapcsolatai miatt.

Magyarország adóparadicsom - a multiknak

Magyarország azon hét uniós ország közé került, amelyik vállalkozásoknak lett az adóparadicsoma. A multikra kiszabott 7.5%-os adókulccsal még meg is előzzük Máltát, Írországot és Ciprust is – írta meg az Emerging Europe brit agytröszt az Európai Parlament pénzügyi csalások, adóelkerülések vizsgálatára felállított rendkívüli bizottsági jelentése alapján. Az Európai Parlament már tavaly javasolta az adórendszer átalakítását, de minden igyekezet ellenére a problémák mind a mai napig fennállnak.

A holland Bob Thissen kisvideót forgatott a Szárnyas vadász 2049 című film forgatási helyszínén, ami Budapest közelében elhagyott erőmű, de van itt II. vh-s földalatti folyosó is telefonközponttal. Állítja, hogy életét kockáztatta, amikor ezt a rozsdás-rogyadozó holtvárost körbejárta – írja a brit Daily Mail.

Csernyánszky Judit lapszemléjét a fenti "lejátszás" ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Facebook.