„Klubrádió
Esti gyors

Szlávik János: A tömeges oltások mutatják majd meg, meddig jelentenek védettséget a vakcinák

21/11/2020 09:52

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Az orosz vakcinákkal kapcsolatos aggodalmakat igyekszik eloszlatni Dr. Szlávik János infektológus, a Dél-Pesti Centrumkórház osztályvezetője. Szerinte nagyon hasonló technológiákról van szó, ilyenekkel kísérleteznek Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban is.

2020. november 20. Esti gyors / részlet, Szlávik János (20.11.20.)
08:25
00:00

Dr. Szlávik János infektológus, a Dél-Pesti Centrumkórház osztályvezetője szerint az utóbbi egy hétben a koronavírus-betegek száma stabilizálódott, és intézményenként nagyjából tíz-húsz üres ágy áll rendelkezésre.

A csak koronavírusos betegeket ellátó centrumkórházak tehermentesítéséhez nagyban hozzájárult az, hogy hetvenhét másik kórházat is bevontak az ellátásba. Utalt arra, hogy bár a könnyítés egyelőre hatásos, de február óta nem volt leállás, a dolgozók már kimerültek.

A orosz vakcinamintákkal kapcsolatban, amelyek Magyarországra érkeztek, Szlávik megjegyezte, hogy Oroszországban is több oltóanyag fejlesztése folyik párhuzamosan. Szerinte a Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban fejlesztett vírusellenes technológiákhoz nagyon hasonló eljárásokról van szó.

A szakember azt is mondta, hogy az egyik legelterjedtebb technológia inaktív, azaz nem szaporodó vírust használ fel azért, hogy az emberi szervezet koronavírusként ismerje fel és ellenanyagot képezzen ellene. Jelenleg ez tűnik a legvalószínűbb módszernek.

A hírvivő, vagy RNS technikával készülő oltóanyagok ugyancsak ígéretesek, hatékonyságuk 90-94 százalékos is lehet.

Szlávik szerint azt nagyon nehéz megmondani, hogy meddig jelent immunitást bármelyik vakcina, hiszen gyorsított ütemben folyik a fejlesztés, szerinte a tesztelés harmadik fázisa utáni tömeges oltások mutatják majd meg, hogy mennyire időre biztosítanak védettséget az egyes vakcinák. E tekintetben nagyon jó hír az előzetes 90-94 százalékos hatékonyság, mert a járvány megfékezéséhez elegendő a lakosság 50-60 százalékát beoltani, ha tömeges oltások során sem romlik ez az érték.

Összehasonlításul az influenza elleni oltóanyagokat hozta fel, amelyek hatékonysága legfeljebb 80 százalékos. Ha a koronavírus elleni oltóanyagok hatékonysága is ilyen lesz nagy tömegben akkor a lakosság közel 90 százalékát be kell majd oltani.

Ez a hír mindkét esetben reményre adhat okot, mert ilyen értékek mellett könnyebben engedélyezhetik az oltóanyagokat és kezdődhet meg terjesztésük.

Esti gyors
2020. november 20. péntek 18:15
Riporter: Selmeci János

 

 

 

És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.

Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.

Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás