„Klubrádió
Esti gyors

Szinte mindenhol kötelező lesz a maszk Budapesten

14/09/2020 19:42

| Szerző: Klubrádió/MTI

Mozikban, koncerteken, színházakban, az Állatkertben és minden hasonló intézményben, azok zárt tereiben kötelező lesz maszkot viselni a koronavírus-terjedésének akadályozására – döntött a fővárosi közgyűlés. nyilván az emberek belefáradtak már a járványba, de ahhoz, hogy fenn lehessen tartani az élet közel normális menetét, meg kell hozni az ilyen kényelmetlen döntéseket, vállalásokat – mondta Havasi Gábor, az önkormányzat egészségügyi tanácsnoka.

2020. szeptember 14. Esti gyors-részlet/ Interjú, Havasi Gábor 2020.09.14.
06:53
00:00

Szigorodnak a koronavírus-járvány második hulláma miatt a maszkviselési szabályok Budapesten, a maszkviselési kötelezettség megsértőire 15 ezer forintig terjedő bírságot is kiszabhatnak majd – döntött a Fővárosi Közgyűlés hétfői rendkívüli ülésén. Karácsony Gergely főpolgármester javaslatára egyhangúlag támogatta a testület a szigorítást. A rendelet a kihirdetését követő harmadik napon, várhatóan péntektől lép hatályba.

Havasi Gábor, fővárosi képviselő, az önkormányzat egészségügyi tanácsnoka a Klubrádiónak azt mondta, a döntés után a színházakban, mozikban, koncerteken, a Fővárosi Állat- és Növénykert valamint minden hasonló intézmény zárt tereiben kötelező lesz a maszkviselés, illetve a száj és az orr eltakarása bármilyen eszközzel, akár egy sállal.

Ha ezekben az intézményekben és helyszíneken valaki nem megfelelően vagy egyáltalán nem visel maszkot, akkor 8 ezer forintig terjedő helyszíni bírsággal vagy 15 ezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható – írta az MTI. Havas Gábor a Klubrádiónak ezt azzal egészítette ki, hogy szabályszegés esetén az adott intézmény is bírsággal sújtható, 50 ezer forinttal, vagyis nekik is figyelniük kell, hogyan engedik belépni a látogatókat, illetve vevőket. Eddig a boltokban és a tömegközlekedésben volt kötelező a maszkviselés.

Arról is döntött a közgyűlés, hogy kéri a kormányt, a koronavírus-szűrő programot terjessze ki a szociális intézmények dolgozóira, illetve szűrőpontokon keresztül általában is tegye elérhetővé a lakosság számára a teszteket.

A Momentum politikusa, aki civilben mentőápoló a maszkviselés kapcsán megjegyezte, nyilván az emberek belefáradtak már a járványba, de ahhoz, hogy fenn lehessen tartani az élet közel normális menetét, meg kell hozni az ilyen kényelmetlen döntéseket, vállalásokat.

Hozzátette, szerinte az emberek szabálykövető magatartását nem segíti a kormány őszintétlen és átláthatatlan döntési mechanizmusa. A kormány nem kommunikál őszintén, nem tudni, valójában hány beteg van, nem terjesztették ki a koronavírusszűrő programot, ezért az emberek kételkedhetnek benn, hogy tényleg szükség van-e a szigorításokra. Az azonban látható, hogy a betegek száma nő, és míg korábban a vírus elsősorban intézményekben okozott fertőzéseket, most a járvány a kórokozó közösségi terjedésének szakaszába lépett, mindenhol ott van, bárhol felbukkanhat – mondta Havasi Gábor, aki megemlítette, hogy ő is önkéntes karanténban van, és várja első koronavírus-tesztje eredményét, miután az ő környezetében is előfordult fertőződés.

A beszélgetés a fenti lejátszóra kattintva hallgatható meg!

Reggeli gyors/Interjú Havasi Gáborral
2020. szeptember 14., hétfő 18.45
riporter: Hardy Mihály