„Klubrádió
Reggeli gyors

Szijjártó Kínának hálálkodik, Astrát adunk Szlovéniának

3/06/2021 07:18

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Szijjártó Péter háláját fejezte ki a kínai kormánynak, erről a CGTN számolt be. A külgazdasági és külügyminiszter szerint Kína azzal, hogy időben szállította az oltóanyagokat, segített magyar emberek életét megmenteni. Magyarország 300 ezer adag AstraZeneca vakcinát ad kölcsön Szlovéniának, ezt pedig a szomszédos ország miniszterelnöke köszönte meg. Svájcig is eljutott a tervezett Fudan Egyetem környékén átnevezett utcák híre – derül ki Csernyánszky Judit lapszemléjéből.

Magyarországnak köszönhetően elegendő oltóanyagunk van, és a nyáron jöhetnek a könnyítések – olvasható Janez Janša miniszterelnök üzenete a szlovén hivatalos kormányzati portálon, miután hazánk 300 ezer AstraZeneca oltóanyagot szállított Orbán Viktor kollégájának. Ljubljanába utazott a vakcina ünnepélyes átadására Szijjártó Péter, akivel közös sajtótájékoztatóra állt ki a szlovén kormányfő. Utóbbi úgy fogalmazott, hogy négy baráti ország veszi körül, és nincs egyedül a pandémia elleni küzdelemben sem, ezt mutatja Magyarország gesztusa a vakcinákkal. Jansa úgy véli, hogy Magyarország sokkal jobban fel volt készülve a járványhelyzetre, mint bármelyik európai ország – olvasható a kormányzati portálon. „Éljen Szlovénia és Magyarország szép barátsága” – zárta gondolatait a szlovén kormányfő, ezzel talán felidézve néhány olvasóban a szovjet korszaknak, a népek barátságának szlogenjeit. (Hétfőn megjelent egy hír arról, hogy két magyar helyszínen elmaradt az AstraZeneca-oltás második adagjának beadása, mert az oltóhelyekre nem érkezett meg a vakcina. A Koronavírus Sajtóközpont szerint adminisztrációs hiba történt, túl korán hívták be az érintettek egy részét – a szerk.)

Orbán Viktor Brüsszelben
 
 Orbán Viktor miniszterelnök és Janez Jansa, a Szlovén Demokrata Párt elnöke brüsszeli találkozójukon 2018. december 13-án. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs
 

A Reuters összegzése szerint a koronavírus-járvány kezdete óta 4341 az elhunytak száma Szlovéniában, és a jelen pillanatban a lakosság körülbelül 26 százaléka kaphatott két oltást. A Wiener Zeitung egyébként úgy tudja, legalábbis a szlovén egészségügyi miniszter azt mondta, hogy Szlovénia az ősszel – úgymond – visszaadja ugyanezt a mennyiséget Magyarországnak.

Jansa példáját követve Szijjártó Péter is háláját fejezte ki, de ő a kínai kormánynak, erről a CGTN, a China Global Television Network számolt be. Idézzük a külügyminisztert: Kína azzal, hogy időben szállította az oltóanyagokat, segített magyar emberek életét megmenteni. Az eddigi együttműködést az adok-veszek üzletmenete jellemezte, de Magyarország szeretné odahaza gyártani is a kínai oltóanyagot. Szijjártó úgy fogalmazott: a vakcinák nem geopolitikai ügyet, hanem életmentő eszközt jelentenek. Aki megkérdőjelezi a magyar-kínai együttműködést e téren, az tiszteletlen az emberéletekkel szemben – oktatta ki kritikusait a miniszter. A két ország közötti kereskedelmi kapcsolatok az előző év első negyedévéhez képest 64,7 százalékkal nőttek, és Kína első számú befektetői célpontja Magyarország lett Közép- és Kelet-Európában. Szijjártót idézve: Európában Magyarország kínálja a legjobb befektetési feltételeket, tekintve a politikai stabilitást és az alacsony adókat. Szerinte nagy előnyt jelentett eddig is a két ország baráti kapcsolata, amely hozzájárul a magyar fejlődéhez is. Éppen ezért a kormány továbbra is népszerűsíti és előmozdítja a kétoldalú kapcsolatokat. 

 Wang Yi kínai külügyminiszter és Szijjártó Péter (Facebook)
 
 

Gyorsan beszámolt a tíz nyelven hírszolgáltatást nyújtó svájci információs portál, a Swiss Info a Reuters alapján arról, hogy a Fudan Egyetem magyarországi terjeszkedése ellen tiltakozva utcákat neveztek el úgy, hogy mindenkinek eszébe juttassa a kínai állam által elkövetett emberjog-sértéseket. Lesz Dalai Láma utca, a száműzött tibeti vallási vezető után elnevezve. Lesz Ujgur Mártírok útja is. Kína tagadja az ellene felhozott vádakat, noha a kínai nagykövetség Budapesten nem válaszolt az ezzel kapcsolatos újságírói megkeresésre. A magyar kormány rendre megvédi a Fudan-projektet, azt hajtogatva, hogy a legjobbaktól tanulhat a magyar felsőoktatás. A Der Spiegel is ugyanerről ír hasonló szellemben, akárcsak a Kronen Zeitung. Kiemelve, hogy az ellenzék a kínai kommunista párt befolyásától tart a legjobban.

 
kép: Klubrádió
 
 

A ZDF tv pedig helyszíni riportban számol be arról, hogy hiába kapott legalább egy oltást több mint ötmillió ember, azok a magyarok, akiket az EU által nem jóváhagyott szerekkel oltottak, nem utazhatnak külföldre oltási igazolvánnyal. Megszólaltatnak egy panaszos házaspárt, akik az orosz vakcinát kapták, és egyelőre csak a régi emlékeket őrző vakációs képeket nézegethetik. Látjuk a német összefoglalóban Orbán Viktort, amint megkapja a maga hasonló vakcináját, ellenben ő utazhat. A miniszterelnök a videóban büszkén mutogatja az oltási igazolványt, amely egyelőre külföldi utazások egy részéhez biztos nem jó.

Több újság összegzi Szijjártó Péter izraeli útját, amelynek során a magyar külügyminiszter megerősítette, hogy mind az ENSZ-ben, mind az EU-ban megvétóz minden Izrael-ellenes nyilatkozatot vagy intézkedést. A Tachles zsidó hetilap cikkében foglaltak szerint elsősorban azokat, amelyek a Hamászt nem ismerik el terrorszervezetnek.

Csernyánszky Judit lapszemléje a Reggeli gyors 2021. június 3-i adásában hangzott el.