„Klubrádió
Esti gyors

Szigorúbb lesz a KATA, de nem kell megijedni

30/06/2020 07:55

| Szerző: Klubrádió

Tiltakozást váltott ki a kormány terve, amely szerint változna a kisadózó vállalkozások tételes adója, a KATA. Túlságosan népszerű lett ez az adózási forma.

2020. június 29. Esti gyors-részlet/ Interjú, Ruszin Zsolt 2020.06.29.
07:23
00:00

A járványveszély megmutatta, hogy legalább százezer, de inkább több százezer munkalehetőség van, amihez nem lenne szükség hagyományos munkaviszonyra. Emellett persze sok kényszervállalkozás is van. A kisvállalkozások rugalmasak, természetesen abba az irányba mozdulnak el viszonylag gyorsan az adózásban is, amely számukra kedvező. Emiatt lett 400 ezer katásból rövid idő alatt 600 ezer.

 

A legegyszerűbb és legtöbb kedvezményt nyújtó adózási forma, a lényege, hogy egy meghatározott összeget fizet az adózó havonta, ez lehet 25.000 forint is, viszont évi 12 millióig számlázhat. Az alkalmazotti bér után fizetendő 33,5 százalékos terheket 2,9 százalékra lehet csökkenteni.

A szigorítás okát Ruszin Zsolt a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének alelnöke abban látja, hogy több bevételre akar szert tenni a kormány. Például megszüntetné jövő évtől a többes katázást, felső határhoz kötné az egy üzletfélnek kiadható számlák összegét, ami fölött 40 százalékos adót vetne ki, vagyis a szakmában egykuncsaftosnak nevezett vállalkozásokat szorítaná vissza.

Ruszin Zsolt szerint a jövő januártól beígért szigorításnak nagyobb a füstje, mint a lángja. Számos olyan törvényes, tehát hangsúlyozottan törvényes lehetőség van, amellyel élve a szigorítás hatása kivédhető. Ilyen például a szolgáltatás közvetítés, de lehetne még sorolni. A szakember úgy véli, ha a kormány komolyan gondolja, amit tervez, akkor először be kellene zárni a meglévő kiskapukat.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Esti gyors
2020.06.29. 18:00
Műsorvezető: Dési János