„Klubrádió
Reggeli gyors

„Szigorúan ellenőrzött” választás

10/07/2019 10:03

| Szerző: Klubrádió

Hiába volt a parlamenti választáson óriási hiba, hogy leállt az informatikai rendszer, az akkori cégek vezénylik le az önkormányzati választást is. Orbánék bizalma töretlen.

2019. július 10. Reggeli gyors - részlet 19.07.10. Herczeg Márk
08:25
00:00

Szinte átláthatatlan hálózat áll a választási informatikai rendszer mögött, de egy dolog egészen világos. Az, hogy a Fideszhez közel álló körök kezében vannak a hálózat cégei. Ezekben felbukkannak korábbi BM-esek, KDNP-sek, a fidesz.hu üzemeltetői, de találunk itt Tiborcz-cégeket is. A hálózat feltárása során krimibe illő részletekre is bukkant Herczeg Márk, a 444 újságírója.

A legújabb fejlemény, hogy Magyar Telekomtól most Mészáros Lőrinc érdekkörébe került a T-Systems Magyarország Zrt., amelynek tavaly 114 milliárdos bevétele volt. A választással kapcsolatban ennek a cégnek a feladata a választást támogató informatikai rendszerekben kezelt adatok kiemelkedő biztonságának garantálása.

A „jól bevált” partnerekhez annak ellenére ragaszkodik az állam, hogy 2018-ban gyakorlatilag leállt választási rendszer, órákig nem közöltek friss adatokat, majd amikor igen, azok helyenként merőben eltértek a korábbiaktól. Bár amíg papíron választunk, és a számlálás is úgy történik, addig az informatikai rendszerrel sem lehet az adatokat a végtelenségig manipulálni.

Az egész szisztéma rávilágít még valamire. Arra, hogy az Orbán-rezsim olyan magántulajdonú hálózatra épül, amely már nem csak anyagilag tudja támogatni a politikát, de egyenesen a rendszer fenntartását biztosítja.

Az interjút a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI, Kallos Bea.

Reggeli gyors
2019.07.10. 06:00
Műsorvezető: Rózsa Péter